15. Maj 2017

 

Slika opustošenog ribnjaka na Pazarištu, nedaleko od Novog Pazara, postala je prošlost. Od pre par mjeseci uzgajalište kalifornijske pastrmke ponovo radi. 

Pred novim vlasnicima su velika ulaganja i posao da na zdrave poslovne noge postave ribnjak, koji je nekada bio drugi u Evropi po proizvodnji kalifornijske pastrmke. Rekonstruisani su objekti, izgrađeni magacini i napravljena mrestilišta po najsavremeniji standardima. Sada se riba, koja se uzgaja u 13 bazena (kada bude izvršena klasifikacija biće prebačena u 19 drugih bazena), prodaje kupcima u regionu.

Novi vlasnici planirali su da ove godine na tom prostoru izgrade riblji restoran, ali i veštačko jezero. Za sledeću godinu planiran je početak prerade ribe i proizvodnja ribljih specijaliteta (procjenjuje se da je kapacitet ribnjaka 700 tona ribe godišnje). Do dolaska novih vlasnika ribnjak na Pazarištu bio je prepušten zubu vremena. Bazeni su porušeni i sa njih je odnijeto sve što je moglo da se proda u staro gvožđe. Istu sudbinu doživela je i fabrika toplih i hladnih programa za preradu ribe. Odnijete su sve mašine, a od ostalih objekata ostale su samo zidine.

Ribnjak je izgrađen prije tri decenije, tri kilometra ispod izvora reke Raške i manastira Sopoćani. Kada je izgrađen, stručnjaci su tvrdili da je voda, čija temperatura i zimi i leti varira samo za dva stepena, idealna za uzgoj kalifornijske pastrmke. Krajem devedesetih godina izgrađena je fabrika za preradu i fino pakovanje ribe. Iz Danske je uvezena oprema vredna tri miliona dolara i tada je počela hladna i topla prerada ribe, u to vreme jedinstvena na Balkanu, a čak 80 odsto proizvodnje plasirano je na inostrana tržišta. Novopazarski ribnjak imao je i najsavremenije mrestilište u kojem se godišnje proizvodilo pet miliona komada mlađi, koju su kupovali ribnjaci u bivšim jugoslovenskim republikama.

(Danas)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles