30. Maj 2018

Nakon skorih promjena koje su se desile u Stranci demokatske akcije Sandžaka, i smjene većine dugogodišnjih saradnika Sulejmana Uglajnina na čije pozicije su postavljeni manje poznati i do sada skoro neprimijećeni ljudi, izgleda da je došlo i do blagih skretanja sa dosadašnjeg kursa nekih od vodećih profilisanih ljudi ove partije, među kojima svojim javnim istupima ponajviše oscilira Enis Imamović. Pogotovu ukoliko se zna da se u trenucima ovih promjena u aprilu 2018. godine Imamović nalazio u Sjedninjenim Američkim Državama, gdje je sa poslanikom Stranke pravede i  pomirenja Jahjom Fehratovićem učestvovao na tribini Kongresa Bošnjaka svijeta. Taj događaj se zbio u New Yorku gdje su domaćini bili Bošnjaci Plava i Gusinja, poznati po svojim transparentnim stavovima podrške politici Muamera Zukorlića. Po povrartku s putovanja, u dirketnom prijenosu sjednice Skupštije Srbije na RTS 2 mogli smo vijdjeti da sjedi među narodnim poslanicima Stranke pravde i pomirenja Muamerom Zukorlićem i Jahjom Fehratovićem. Takođe, interesantno je da je Imamović koji je samo prije nekog vremena bio dežurni tužilac za sve što Zukorlić i SPP urade, u posljednje vrijeme napravio otklon od takvog medijskog istupanja. Ukoliko sagledamo i njegov skorašnji intervju sarajevskom nedjeljniku „Stav“, možemo vidjeti da, za razliku od ranijih istupa, jako pažljivo bira riječi o političkim konkurentima iz Sandžaka, naročito iz Stranke pravde i pomirenja, kao i da nije sasvim zadovoljan koalicijom sa SDP-om na nivou Sandžaka. Pored toga, njegovo posljednje istupanje u Skupštini Srbije ne liči na ona dosadašnja, jer je je u jednom momentu imao i riječi pohvale za Vladu i najavio podršku određenim prijedlozima zakona i odluka. Ako tome pridodamo i njegovo prisustvo iftaru u Plavu u organizaciji bošnjačke dijaspore iz New Yorka, te slike sa direktorom Škole Kur'ana Časnog hafizom Irfanom Malićem, a posebno činjenicu da se na istom iftaru našao sa sinom Muamera Zukorlića čini se da je nešto ozbiljno na sceni.

Prema jednom scenariju, Imamovićeva pozicija u SDA stranci je oslabljena, i on pokušava da napravi zaokret u vlastitom djelovanju kako bi kao relativno mlad političar ostao atraktivan. Obzirom da Ugljanin kao apsolutista neće tek tako prepustiti čelnu poziciju, na kojoj se Imamović vidi, on pokušava pronaći put da se samostalno izbori za istu, namećući se kao jedina alternativa već sada istrošenom Ugljaninu.

Prema drugom scenariju, Imamović je dobio mandat od dijela aktera SDA Sandžaka da se približi Stranci pravde i pomirenja radi vraćanja jedinstva Islamske zajednice, nakon što su svi pokušaji dogvora sa Ugljaninom oko ovog pitanja propali, jer većina funcionera SDA Stranke smatra najvećom greškom koju na bilo koji način treba ispraviti. Podsjećamo da je i lično Bakir Izetbegovič posredovao u mirenju između Zukorlića i Ugljanina, kada je Ugljanin na najgrublji način odbio da razgovara o vraćanju jedinstva Islamskoj zajednici. Neke informacije govore da je Imamović u New Yorku dao obećanje da će se zalagati za vraćanje jedinstva IZ na čelu sa Muftijom Dudićem, koliko bude u njegovoj moći, dijaspora mu je zauzvrat otvorila vrata za slučaj da izgubi posao u Sandžaku, s obzirom da mu je jedini izvor prihoda dohodak koji prima od Narodne skupštine Republike Srbije, zbog čega se našao u nezgodnoj materijalnoj situaciji, pogotovu što su u nekom trenutku mogući vanredi parlamentarni izbori i Ugljanin bi mogao da ga skloni sa svoje liste kandidata za novi saziv parlamenta.

Kao treći scenarij navodi se mogućnost da je ovo dobro osmišljen zajednički plan Ugljanina i Imamovića da prodru u dijasporu, kojoj do sada nisu imali pristupa, kako bi retrogradno djelovanje prenijeli i na njih i na taj način postigli najmanje dva efekata: stvorili privid o htijenju nekavog bošnjačkog jedinstva pred predstojeće izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće, kakav smo scenario vidjeli već više puta u prošlosti i oslabili ili bar malo poljuljali podršku Zukorliću i SPP-u koju ima u bošnjačkoj dijaspori.

Koji od ova tri scenarija je relanost, koliko je iskreno novo ponašanje Enisa Imamovića, ostaje da se vidi. Međutim, jedno je sigurno, ima promjena u njegovom ponašanju, jer samo godinu dana ranije bio je jako glasan u zahtjevima da se sruši Fakultet za islamske studije, dok u ovoj hajci koja se trenutno vodi protiv renoviranja Arap džamije mudro šuti, i skoro se ni ne uključuje. Da li iskreno želi vraćanje jedinstva Islamske zajednice ili je ovo samo način da se steknu veze kako bi se nastavila retrogradna politika SDA Sandžaka? Vrijeme će pokazati.

N.N.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles