9. Februar 2017

Fejzić: Mi ne osporavamo Njegoša kao ličnost, državnika, ako hoćete i pjesnika, ali nam se ne sviđaju određeni stihovi

CG – “Znamo da je ideja o prazniku stara nekoliko godina, i sada, odjednom imamo taj predlog o datumu Njegoševog rođenja kao prazniku. Ovaj novi predlog je nastao bez prethodnih dogovora, i sada imamo neke, tako da kažem, vještačke probleme. Prije svega, Ministarstvo kulture je na određeni način odgovorno, ali i svi učesnici u vlasti imaju odgovornost jer se nijesu prethodno se usaglasili”, kazao je Fejzić.

Pripadnicima islamske vjere, pa i meni lično, nijesu baš prijatni određeni citati iz Gorskog vjenca, kaže Fejzić. 

“Mi ne osporavamo Njegoša kao ličnost, državnika, ako hoćete i pjesnika, ali nam se ne sviđaju određeni stihovi. Ako se govori o nekoj lažnoj vjeri, to je velika uvreda”, kazao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Mi vjerujemo bez ikakvog prigovora u ono što piše u Kur'anu, hrišćani to isto misle o Svetom pismu, sve ostalo podložno je kritici, pa i Njegoš, ocijenio je Fejzić.

“Slažem se apsolutno da se treba čuvati oštrih riječi. Svi treba da čuvamo dobre odnose. Treba da čuvamo bogatstvo koje imamo kao nasljeđe, kao kapital. Ali, i svi treba da damo doprinos suživotu, građanskoj Crnoj Gori”, odgovorio je Fejzić na pitanje koliko je pooštrena retorika uslov da dođe do određenih pomejaranja u međuvjerskim odnosima.

Ovo što se dešavalo u posljednuje vrijeme može da utiče na povećanje vjerske i etničke distance u Crnoj Gori, kaže Fejzić, ali dodaje da ipak misli da nije uticalo.

“Odakle da god dolaze, to su izjave pojediaca. Nije baš Crna Gora toliko krhka da se na jednu izjavu to povjerenje sruši kao kula od karata. Ali, nemojte da tražite da imate mazohizam kod ljudi”, kazao je Fejzić za TVCG.

Smatra da retorika koja se čuje posljednjih dana ni malo nije dobra, niti ohrabrujuća. Ipak, rekao sam, ptica ne može da leti bez dva krila. Isto tako, za remećenje odnosa potrebne su dvije strane. U ovom slučaju to nemamo, imamo neke pojedince, ali oni nemaju baš toliku težinu, kaže Fejzić.

(rtcg.me)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles