6. Maj 2017

Slađan Vučković

Udruženje “Akcija i pomoć” iz Niša danas je povodom ranjavanja deminera u eksplozije kasetne bombe na vojnom aerodromu “Dubinje” kod Sjenice, podsjetilo da Srbija još nije potpisala Konvenciju o zabrani upotrebe, proizvodnje i skladištenja kasetne municije.

Predsjednik tog udruženja, nekadašnji deminer Slađan Vučković rekao je da je Srbija inicirala donošenje i učestvovala u izradi teksta Konvencije koju je 2008. godine u Oslu potpisalo više od 90 zemalja.

– Od 1. avgusta 2010. godine kada je stupila na snagu, Konvenciju je potpisalo više od 100 zemalja. Među potpisnicama su sve zemlje u našem okruženju i velike svjetske sile poput Njemačke, Francuske i Velike Britanije – istakao je Vučković.

On je kazao da je do današnjeg dana ostalo nejasno zbog čega Srbija nije potpisala Konvenciju iako se nalazi među zemljama čije je stanovništvo teško stradalo od kasetne municije.

– Bivši ministar odbrane Bratislav Gašić je svojevremeno izjavio da do potpisivanja sporazuma mora da prođe dug period i da je potreban ogroman broj ekspertskih grupa koje “dogovaraju, obilaze, gledaju šta to imamo od naoružanja” – rekao je Vučković.

Prema njegovim riječima, Gašić je takođe rekao da će Srbija “sasvim sigurno” potpisati Konvenciju.

– Potpisivanje Konvencije podrazumijeva zabranu korišćenja i proizvodnje kasetne municije, ali omogućava zemljama potpisnicama da iz različitih fondova dođu do donacija za čišćenje područja na kojima se nalazi zaostala kasetna municija – naglasio je Vučković.

On je podsjetio da je na Srbiju tokom bombardovanja 1999. godine bačeno oko 1.000 kontejnera sa više od 300.000 kasetnih mina.

– Kasetne bombe bačene su na skoro 200 lokacija. Od njih je od rata do sada poginulo i ranjeno oko 200 osoba, uglavnom civila i to najviše mlađih od 18 godina – naglasio je Vučković koji je prilikom deminiranja kasetne bombe 1999. godine ostao bez obije ruke.

(Blic)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles