8. Novembar 2017

Rijad, saveznik Washingtona, optužuje Teheran za ‘direktnu vojnu agresiju’ Irana korištenjem jemenskih pobunjenika.

Sjedinjene Američke Države pozvale su Ujedinjene narode da djeluju protiv Irana nakon što je Saudijska Arabija, saveznik Washingtona, optužila Teheran za “direktnu vojnu agresiju” korištenjem pobunjenika iz pokreta Husi u Jemenu.

U periodu eskalacije rata riječima saudijski prestolonasljednik Mohammad bin Salman optužio je Iran da je dopremio balističku raketu koja je u subotu ispaljena na Međunarodni aerodrom u Rijadu s teritorije koju kontroliraju Husi.

Snage predvođene Saudijskom Arabijom, koje se bore protiv pokreta Husi od marta 2015, presrele su i uništile raketu prije nego što je stigla do odredišta.

Iran, koji podržava šiitske pobunjenike iz pokreta Husi, ali negira da ih naoružava, odbacio je saudijske optužbe, nazvavši ih “suprotnim stvarnosti”.

Nikki Haley, američka ambasadorica pri UN-u, u utorak je optužila Iran da je pokret Husi opskrbio raketom koja je u julu ispaljena na Saudijsku Arabiju i skrenula pažnju na tvrdnje Rijada da je raketa koja je oborena iznad saudijskog aerodroma u subotu “možda također iranskog porijekla”.

“Dopremanjem ovakve vrste oružja milicijama pokreta Husi u Jemenu iranska Revolucionarna garda istovremeno krši dvije rezolucije UN-a”, kazala je Haley.

“Pozivamo Ujedinjene narode i međunarodne partnere da poduzmu neophodne poteze kako bi iranski režim odgovarao za ova kršenja.”

Širenje krize

Napetosti između regionalnih suparnika Saudijske Arabije i Irana porasle su proteklih dana u krizi koja je šira od Jemena: dvije zemlje podržavale su suprotstavljene strane u regionalnim sukobima i sporovima, a Rijad je jasno poručio da želi ograničiti utjecaj Teherana ne samo na Arapskom poluotoku već i širom regije.

Federica Mogherini, šefica evropske diplomatije, u utorak je pozvala na smirivanje situacije, upozorivši da su rastuće tenzije “ekstremno opasne”.

“Dozvolite mi da dam savjet kao evropski glas u svijetu koji je, čini se, potpuno poludio: ovo je opasno”, kazala je ona novinarima u Washingtonu.

“Moramo smiriti situaciju. Moramo spustiti temperaturu umjesto da povećavamo nivo konfrontacije.”

Mogherini je ovo kazala u vrijeme kad pokret Husi upozorava da aerodromi u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, savezniku Rijada, mogu biti sljedeće mete.

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pokrenula je rat protiv pokreta Husi u martu 2015, nakon što su oni zauzeli prijestolnicu Sanu.

Nakon incidenta s raketom alijansa predvođena Rijadom pojačala je embargo nametnut Jemenu, najavivši “trenutno” zatvaranje svih kopnenih, zračnih i pomorskih koridora i luka zemlje na Arabijskom poluotoku.

Ova odluka mogla bi dodatno ograničiti dopremu humanitarne pomoći Jemenu, koji uvozi 90 posto svojih dnevnih potreba.

‘Katastrofalna situacija’

U utorak je UN pozvao koaliciju da odmah ukloni blokadu, opisavši trenutnu situaciju u zemlji “katastrofalnom”.

“Humanitarne operacije obustavljene su zbog blokade koju je nametnula koalicija predvođena Saudijskom Arabijom”, kazao je Jens Laerke, glasnogovornik Ureda UN-a za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA).

Laerke je kazao da je UN dobio izvještaje da su u nekim dijelovima Jemena usljed blokade cijene goriva porasle tokom noći za 60 posto, a cijena plina za kuhanje za 100 posto.

“Stvaraju se dugi redovi na benzinskim pumpama”, dodao je on.

Također je kazao da su humanitarni letovi za Jemen stopirani, dodavši da je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom zatražila od osoblja UN-a da poruče brodovima koji stižu u luke Hodeidah i Saleef “da odu”.

Prema UN-u, gotovo sedam miliona ljudi u Jemenu na rubu je gladi, a preživljavaju samo zahvaljujući humanitarnim operacijama.

Izvor: Al Jazeera


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Nakon optužbi Saudijske Arabije: SAD traži od UN-a sankcije Iranu

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles