4. April 2018

Stanovnici mjesne zajednice „Park“, više od pet godina, čekaju od nadležnih opštinskih i državnih organa da preduzmu odgovarajuće mjere i izmjeste separaciju iz Obalskog naselja, jer je zbog buke i zagađenja štetna za okolinu.

Separacija se nalazi u neposrednoj  blizini centra grada, pored zaobilaznice “Slobode i mira“, i predstavlja opasnost i za šetače koji zaobilaznicom svakodnevno prolaze, jer ničim nije ograđena a teški kamioni svakodnevno saobraćaju natovareni različitim materijalima.

„Savjet mjesne zajednice „Park“ je prije pet godina donio odluku kojom je tražio da se preduzmu mjere za uklanjanje separacije a koja je proistekla na osnovu konstantnih upozorenja građana na to da im pomenuta separacija zadaje ozbiljne probleme. Peticiju je potpisao veliki broj građana ali je pomenuta inicijativa ostala samo mrtvo slovo na papiru“, kaže Petar Labudović, predsjednik ove MZ.

Iz Savjeta mjesne zajednice „Park“ ističu da je pogubno to što niko od nadležnih državnih institucija nije preduzeo potrebne mjere za uklanjanje opasnog zagađivača iz centra grada.

 „Mehanizacija na separaciji pravi ogromnu buku. Zbog te buke ljudi su uskraćeni za  popodnevni odmor. Naročitu opasnost predstavlja cementna prašina koja se širi na sve strane. Znamo da je separacija u privatnom vlasništvu, i da je to limitirajući faktor da Opština reaguje, ali se pitamo dokle će državni inspekcijski organi da tolerišu i prećutkuju bahatost privilegovanih pojedinaca koji ostvaruju određeni profit na štetu građana“, kaže  Labudović.

Da je krajnji momenat da nadležne inspekcije zabrane rad betonjerke koja negativno utiče na životnu sredinu saglasan je i mještanin Milan Milošević, koji je naveo da  je separacija šljunka, smještena u neposrednoj blizini njegove kuće, štetna za čitavu okolinu.

„Građani uzaludno stavljaju do znanja, da se pored ogromne buke, sa separacije širi velika prašina koja zagađuje čitav prostor u ovom dijelu grada. Iako ovo postrojenje radi suprotno ekološkim pravilima i odredbama Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini,separacija i dalje nesmetano obavlja svoje djelatnosti, iako se pouzdano zna da nema dozvolu za rad. Zato ponovo tražimo da nadležni naš zahtjev ozbiljnije uzmu u razmatranje i da hitno nalože da se separacija izmjesti na neku drugu odgovarajuću lokaciju“, naglasio je Milošević.

Ono što od nadležnih traže je i to da se na početku obilaznice pored Lima postavi saobraćajni znak kojim će se zabranjivati kretanje teškim kamionima jer zbog tehničkog rješenja, odnosno male širine obilaznica ne pruža mogućnost da ovakva vozila saobraćaju njome.

„Na obilaznici, tokom cijelog dana i noći imamo veliki broj šetača, odnosno rekreativaca. Zato, zbog bezbjedonosnih razloga, od nadležnih službi tražimo da postave saobraćajnu signalizaciju kojom se obilaznicom zabranjuje kretanje teškim kamionima. Postavljanjem takve signalizacije rad same separacije biće blokiran“, kaže Milošević. 

Separacija se nalazi u blizini Osnovne škole „Vukašin Radunović“ pa je naročito  ugrožena bezbjednost djece, ističu iz ove MZ . 

Iz Savjeta mjesne zajednice „Park“ su podsjetili da se pitanje uklanjanja separacije našlo i kod specijalnog tužioca. 

„Jedan naš sugrađanin, koji živi u Sarajevu, prije dvije godine, protiv više lica iz strukture bivše lokalne vlasti podnio je krivične prijave specijalnom tužiocu zbog toga što je, kako tvrdi, oko 80 ari zemljišta neosnovano preknjiženo sa njegove pokojne majke na vlasnika separacije. Uz to, separacija je stacionirana u neposrednoj blizini rijeke Lim, što znači da negativno utiče i na riblji fond. Sve to zajedno ukazuje da ovaj opasni zagađivač treba da se nađe pod lupom nadležnih državnih organa“, kazali su iz Savjeta mjesne zajednice „Park“.

(radioBeraen)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles