5. Septembar 2017

I ovog 4. septembra na Hadžetu je bila i nana Sadija Plojović (74) koja je imala dvije godine kada joj je otac Muharem proglašen za narodnog neprijetelja i strijeljan na stratištu Hadžeta. Nana Sadija i ovoga puta ističe da će nastaviti da se bori kako bi pronašla posmrtne ostatke svog roditelja.

„I dalje tražim kosti moga oca, neću nikada odustati i nikoga se ne plašim. Moja majka je vidjela gdje je on strijeljan, to je bila jedna velika grobnica. Kao mlada nisam smjela sa sestrom da dođem ovdje, jer nam je majka govorila pobiće i nas, ne govorite ko vam je otac“, ispričala je nana Sadija izrazivši nezadovoljstvo zbog odnosa države prema njenoj porodici.

Njen otac Muharem Plojović jedan je od desetorice „narodnih neprijetalja“ iz Sandžaka koje su važeći sudovi u Srbiji rehabilitovali. Prema riječima nane Sadije, iako je njen otac rehabilitovan, članovi porodice treba da plate značajne sudske troškove, a država jeočevu nepokretnu imovinu prodala privatnim vlasnicima.

– Podaci o strijeljanima u arhivi za poljoprivredu –

Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) i direktor Instituta za istraživanje genocida i zločina dr. Admir Muratović kazao je da ni danas nije poznata potpuna istina šta se sve u Novom Pazaru desilo u periodu od novembra 1944. do februara 1946. godine.

„Znamo da je preko dvije hiljade Bošnjaka, najuglednijih, nestalo sa lica zemlje samo zato što su smetali uspostavi nove vlasti i ideologije“, rekao je Muratović.

Prema riječima Muratovića i dalje se pokušava prikrivati istina o ovim događajima, a više od dvadeset svjedoka je potvrdilo da su na tom mjestu strijeljani Aćif Efendija, Ahmet Daca, Ejup-beg Ljajić, Hamdija Saračević, Ramiz ef. Paljevac…

„Od istine odustati nećemo, niti ćemo se umoriti. Vršićemo legalni i legitimni pritisak na nadležne organe da nam pomognu u otkrivanju potpune istine. Egzaktne zvanične podatke nemamo ni danas i brojka ubijenih se kreće od nekoliko stotina do preko dvije hiljade. Dio dokumentacije je pronađen u odjelu arhiva za poljoprivredu. O broju ubijenih ću prestati da govorim onog trenutka kada učine dostupnim spiskove“, kazao je Muratović dodavši da su uspjeli doći do spiskova od oko 1.600 ubijenih u Limskoj dolini.

U periodu od 28. 11. 1944. do 21. 1. 1945. godine, od strane tadašnjih komunističkih vlasti, likvidirano je preko 2.000 najuglednijih Bošnjaka novopazarskog, sjeničkog i tutinskog kraja, a njihovi posmrtni ostaci su pokopani na vakufskom dobru “Mearif” na Hadžetu.

Današnji datum, 4. septembar je odlukom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, proglašen danom sjećanja i dove za nevino stradale.

(AA)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles