17. Mart 2017

Usljed velike hajke koju je reis Islamske zajednice u CG Rifat Fejzić pokrenuo protiv Medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru, odjeljenja u Rožajama, koju je kako i sam navodi „osnivao“, ali mu više ne treba, Radio Televizija Crne Gore uradila je specijalnu emisiju TV Magazin posvećenu ovom problemu.

Akteri emisije su Reis Fejzić, muftija Kujević, muftija Zukorlić, te Rijaset IZ-e u BiH koji je za potrebe emisije izdao saopćenje, i svakako nadležno Ministarstvo obrazovanja u RCG i Zaštitnik građana te države.

Kao glavni problem i optužbe Fejzića na račun ove škole, iznose se planovi i programi rada Medrese, te „šta se zapravo u Medresi uči“.

Muftija sandžački hfz. Abdurahman Kujević kazao je da Medresa radi „po planu i programu Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini“, te da je program skoro nepromijenjen od onda kada je Reis Fejzić bio jedan od profesora u toj Medresi.

Narodni poslanik u Parlamentu Republike Srbije muftija Muamer Zukorlić kaže da je problem i nepostojanju komunikacije, u nesporazumu, te da Muftijstvo sandžačko nema nikakve pretenzije na administrativne jurisdikcije Islamske zajednice u Crnoj Gori, ali se nipošto ne odriče svog vjersko-prosvjetnog djelovanja koje mu omogućava Ustav Rijaseta IZ-e u BiH.

Fejzić vrlo žustro odbija bilo kakvu mogućnost pregovora i dogovora, obrazloženjem da „ne možete nekome uzeti malo teritorije, a onda doći da se dogovarate – To malo sutra“, kaže Fejzić.

Iz Rijaseta IZ-e u BiH također poručuju da se Reis Fejzić strpi dok ne dođe do rješavanja problema, koje će po njihovim riječima uslijediti do nove školske godine, a do tada Fejzić da se uzdrži od neodmjerenih izjava.

Muftija Kujević kaže da je Medresu posjetio i Republički inspektor, da je upoznat sa svim detaljima rada Medrese, te da nije imao niti jednu primjedbu na rad.

Iz Ministarstva poručuju da se vjerske škole ne licenciraju standardnom procedurom, već da im država daje autonomnost u planovima i programima koje samostalno javno promoviraju.

Fejzić na kraju još žustrije prijeti državi Crnoj Gori da u koliko ne zabrani rad Medresi Gazi Isa-beg u Rožajama da će povući svoj potpis sa Ugovora koji je Islamska zajednica potpisala sa Vladom Republike Crne Gore.

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles