27. Septembar 2017

Čovjek je najbolje i najčasnije Božije stvorenje. Ljudska čast i tijelo vrijede i kada je živ i nakon što umre. Ove vrijednosti nam je obaveza poštovati i čuvati u svakom vremenu i na svakom mjestu.

Imajući u vidu pomenute činjenice, jasna nam je gnusnost ponašanja vlasti u Bijelom Polju i Pljevljima spram muslimanskih mezarluka i časnih vjerničkih tijela koja se nalaze u njima.

Komunističke vlasti u Bijelom Polju nakon Drugog svjetskog rata su napravile trg na temeljima porušene čaršijske Hadži Danušine džamije i muslimanskom groblju koje se nalazilo u njenoj blizini. Ovaj zločin je učinio da više od sedamdeset godina građani gaze i skrnave tijela umrlih ljudi, a pri tome ne znajući kakav prijestup čine. Aktualna vlast umjesto da ispravi nepravdu nastavlja sa istim vidom diskriminacije i skrnavljenja naših svetosti te uzurpiranjem vakufske imovine.

Po učenju islama, na mezarju / groblju nije dozvoljeno sagraditi ni najdražu građevinu Bogu tj. džamiju, a kamoli uzeti takav prostor za javnu površinu gdje će stanovništvo gaziti godinama, decenijama i vijekovima iznad tijela umrlih ljudi.

U Pljevljima, pod izgovorom restauracije zida Husejn-pašine džamije, otkopavaju se mezari a kosti davno umrlih i nišani su se našli na smetlištu, što je zgrozilo cijelu javnost. 


PLJEVLJA: ZLOČIN NAD MEHRUMIMA, MEZARJU UZ DŽAMIJU 

Druga nedopustiva pojava koju svjedočimo jeste otimanje i otuđivanje vakufske imovine koja pripada Islamskoj zajednici odnosno islamu i muslimanima sve dok traju nebesa i Zemlja.

Otimačina je zabranjen čin po svim nebeskim i zemaljskim zakonima i stoga će se Muftijstvo sandžačko boriti svim legalnim raspoloživim metodama da se svaki pedalj vakufa sačuva a oteto vrati na teritoriji cijelog Sandžaka jer nam je to obaveza od Stvoritelja, predaka i potonjih generacija koje će doći poslije nas.

Vlasti u Crnoj Gori, ako žele prosperitet, napredak i standardizaciju društva po urneku na razvijene zemlje u svijetu moraju ispoštovati svačije pravo jer nije moguće napraviti sreću,

(bosnjaci.net)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles