15. Decembar 2017

Ne mogu reći da je jednom Srbinu sada baš jednostavno da bude član Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka, a nije ni Bošnjak ni Sandžaklija – kaže za „Politiku” lider ove stranke i narodni poslanik Muamer Zukorlić. Zato Zukorlić najavljuje da će se njegov BDZ, čiji je nesumnjivi lider, ali ne i predsjednik, transformisati u multietničku Stranku pravde i pomirenja (SPP). Izborna skupština zakazana je za 23. decembar.

– Do sada je BDZ bio uokviren etnolokalnim ciljevima i interesima  Bošnjaka u Srbiji, posebno u Sandžaku. Sada se stranka otvara i prema drugim manjinskim i većinskim narodima i zajednicama. Stranka ne gubi nacionalnu odrednicu „bošnjačka”, nego se oslobađa tog ograničenja i etnolokalnog okvira, a u programu se suštinski ne mijenja ništa. Dakle, ostaje manjinska stranka i zadržaće svoju registraciju, ali se mijenja model borbe za bošnjačka prava, koji se nudi i svim drugim manjinskim zajednicama. Stranka će u svoje redove primati i članove većinskog naroda, imaćemo najvjerovatnije i jednog potpredsjednika iz reda srpskog, a jednog iz albanskog naroda – kaže Zukorlić i najavljuje mogućnost da stranci sa novim imenom kolektivno pristupe neke manje partije i udruženja.

Kritičarima iz drugih bošnjačkih partija, koji tvrde da se odrekao Bošnjaka i njihovih interesa, Zukorlić poručuje:

– Zna se od koga dolaze. Kad stranke nemaju jasnu ideologiju, program i identitet, onda je njima jako bitno da ih ime određuje. A naša stranka je vrlo prepoznatljiva po svom programu i diskursu, ali i po ljudima koji su dokazani borci za prava i svog naroda i prostora sa koga dolaze, tako se ne osvrćem na te optužbe. Ovdje se radi o otvaranju stranke i za druge, jer na posljednjim izborima mi smo imali skoro trećinu nebošnjačkih glasova, a i toliko je zainteresovanih ljudi da pristupe stranci, ali potrebna su im vrata – ističe naš sagovornik.

Zukorlić najavljuje da će u januaru biti formiran odbor SPP-a za Beograd, da će stranci pristupiti „mnoga značajna imena” i da će stranka „obavezno” da učestvuje na izborima u glavnom gradu. On objašnjava da je riječ pomirenje bila ključna odrednica BDZ-a na prošlim izborima, pa je ušla i u novo ime stranke. A pravda je univerzalna. Pravda je ideološka osnova, a pomirenje metodološki kurs, objašnjava Zukorlić, demantujući namjeru da novo ime stranke podsjeća na poznato ime turske vladajuće Partije pravde i razvoja Redžepa Tajipa Erdogana. Zukorlić kaže da su na njega „vršili pritisak” brojni njegovi saradnici da prihvati funkciju predsjednika stranke. Sada je predsjednik BDZ-a Jahja Fehratović. 

izvor: Politika

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles