22. Januar 2011

Sandžak – Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić izjavio da je nad Bošnjacima izvršeno više od deset genocida, od kojih “više od polovine u Sandžaku”.

On je najavio osnivanje Centra za istraživanje masovnih zločina u Sandžaku.

“Kroz taj centar, sa mladim profesorima i istraživačima, utvrdit ćemo svaki detalj genocida u Sandžaku i tako ovjeriti svoju intelektualnu, ljudsku, moralnu slobodu”, rekao je muftija Zukorlić.

On je na tribini o genocidu nad Bošnjacima u Sandžaku izrazio razumijevanje za, kako je rekao, četnike koji sada žele da opravdaju ono što su tada činili, da umanje zločine ili da ih predstave na drugačiji način. On razumije, kako je izjavio, i one kojima je teško da se suoče sa tom “gnusnom i bolnom istinom”, kao i razne pokušaje da se te “stranice historije prevrnu i otpočnu nove”, ali ne razumije, ne prihvata i tvrdi da nikada neće prihvatiti, kao što vjeruje da to neće prihvatiti nijedan dostojanstveni Bošnjak, da oni koji se predstavljaju kao bošnjački prvaci “danas dižu ruku u srpskom parlamentu, glasajući za rehabilitaciju tih četnika”.

“Pogotovo ne razumijem da jedan bošnjački ministar u svom budžetu ima nekoliko miliona dinara godišnje određenih para za Ravnogorski četnički pokret i da se i u vladi i u parlamentu zalaže da se taj iznos uveća”, rekao je muftija Zukorlić, pozivajući Bošnjake da se ne svete, ali i da ne zaborave.

S druge strane, sve istine o Bošnjacima i bošnjačkoj kulturi su zatrpane, rekao je muftija Zukorlić, tvrdeći da upravo tu leži odgovor na pitanje “kome i zašto smeta islamska zajednica”, ali ne svaka islamska zajednica, već ovakva koja se brine o muslimanima.

Izvor: B92.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles