4. Februar 2017

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, boraveći u višednevnoj posjeti Njemačkoj, a u povodu Večeri Kur'ana koje je upriličeno u Minhenu, kazao je da je vrijeme da Njemačka kao država prizna islam za zvaničnu religiju i time uredi stanje zajednice muslimana, okupljajući ih pod jednu krovnu organizaciju, priznatu i podržanu od strane države Njemačke.

Ovo je tim prije važnije ako se uzme u obzir da je Njemačka velesila u Evropi i prvak u poštivanju ljudskih prava. Kada tako značajna i važna zemlja prizna islam za ravnopravnu religiju sa ostalima onda to ima refleksije i na šire okruženje, istakao je muftija Dudić.
S druge strane, nije dobro ponajviše za njemačko društvo da zajednice muslimana tretira kao tzv. feraine – klubove.

Sretna je država gdje muslimana ima

Njemačko društvo je bogatije zbog muslimana koji žive u njoj. Bošnjaci su najbolji primjer istinskih muslimana, a posebno Sandžaklije. Ova država je bila utočište mnogima kada je bilo najteže. Zato volite ovu državu. Obaveza je muslimana da poštuju ustav i zakone države u kojoj žive i koja im čini dobro. Dužni su da budu korisni članovi društva, jer najbolji je onaj koji koristi i čini dobro drugim ljudima, zaključio je muftija dr. Dudić.

(Mesihat)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles