19. April 2017

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić boravi u dvodnevnoj posjeti Njemačkoj. Dana 14.04.2017. godine posjetio je Islamski kulturni centar „Sandžak“ u Dortmundu i održao hutbu.

Pomenuti džemat čine uglavnom Sandžaklije predvođeni vrijednim predsjednikom Nusretom Balićem, dok imamsku dužnost obavlja Haris ef. Kalač. Kompletan objekat IKC „Sandžak“ od šest spratova sagradili su sandžački vjernici svojim sredstvima i radnom snagom, a imaju u planu kupovinu još jednog objekta. Aktivnosti u džematu su vrlo raznovrsne: predavanja, mektebska pouka, učenje Kur'ana, rad sa omladinom. U okviru Centra postoji i škola za bosanski jezik.

U subotu 15.04.2017. godine nakon ikindije namaza u Bošnjačkom islamskom centru u Osnabriku (Njemačka) upriličena je svečanost koja se svake godine organizuje u isto vrijeme. Na skupu su učešće uzeli imami ove regije koji su izveli prigodan program učeći kur'anske ajete i recitale o Muhammedu a.s. Na svečanosti je prisustvovao veliki broj vjernika kako iz Osnabrika tako i iz okolnih mjesta.

Po završetku programa prisutnima se obratio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić koji ih je podsjetio na nastanak džemata prije dvadeset godina, kada je i lično prisustvovao u svojstvu direktora Medrese „Gazi Isa-beg“, zahvalivši se posebno tadašnjim aktivistima iz Sandžaka koji su među prvima izdvojili materijalna sredstva za Novopazarsku medresu.

Inače, skupu je prisustvovalo i sedam imama koji rade na prostoru Njemačke, a svršenici su Medrese „Gazi Isa-beg“, za koje je predsjednik Mešihata istakao da su rezultat ove elitne škole. Također je mubareklisao džematlijama postignute uspjehe i pozvao ih da nastave sa proširenjem kapaciteta objekta Centra.

„Ovaj džemat je mjesto gdje se okupljate kao muslimani bez obzira kojoj naciji pripadate, ali je veoma važno da vi Bošnjaci, koji ste ovdje najbrojniji, nikada ne zaboravite svoju naciju i bosanski jezik, a vi Sandžaklije koji ste ponos bošnjaštva i najzaslužniji za ovaj džemat, nikada ne smetnete sa uma svoj Sandžak“ – istakao je, između ostalog, muftija Dudić.

Inače, imamsku dužnost u džematu u Osnabriku obavlja Kemal ef. Salihović, a predsjednik džemata je Nako Košuta.

Nakon akšam namaza muftija Dudić je obišao i drugi bošnjački džemat „Gazi Husrev-beg“ u Osnabriku.

 

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles