18. Juli 2013

18-07-drobnic_4Bijelo Polje – Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić, uručio je danas zvanično nagradu 3.januar, šefu Delegacije EU u Podgorici Mitju Drobniču, kao najveće javno priznanje, koje se dodjeljuje za doprinos razvoju Opštine Bijelo Polje.

Nagrada je uručena u okviru javne debate „ Crna Gora i integracije u Evropsku uniju” koju je Fondacija Fors Montenegro organizovala danas u Skupštini Opštine u okviru projekta „Hajde da razgovaramo o EU”.

 

18-07-drobnic5

Obrazlažući dodjelu nagrade, predsjednik SO Bijelo Polje Džemal Ljušković kazao je da je Delegacija Evropske unije ulaganjem u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, komunalne i vodovodne infrastrukture, zapošljavanja i zaštite životne sredine značajno unaprijedila kvalitet života bjelopoljskih gradjana. Zahvaljujući se Delegaciji Evropske unije u Podgorici na doprinosu razvoju naše Opštine, predsjednik Aleksandar Žurić je kazao da gradjani Bijelog Polja nemaju dilemu koliko su EU integracije neophodan i društveno koristan proces.

18-07-drobnic1

 

„ Viziju razvoja opštine Bijelo Polje i formalno smo definisali strateškim planom za period 2012-2016. godine, čime smo održali ritam reformi koji u predpristupnom periodu sprovodi cijela država”, kazao je Žuruć i podsjetio na ulaganja u dio infrastrukture, koji bi trebalo dovesti na nivo evropskog, kao i na investicije koje donose višestruke koristi, kao što su granični prelaz u Dobrakovu, poboljšanje vodosnabdijevanja i modernizacija gradske kanalizacione mreže, nabavka komunalne opreme za preduzeće „Lim”, projekti iz oblasti socijalne zaštite i obrazovanja, tržišta rada, te izgradnja modernog parkinga, koji će biti u funkciji najkasnije za par mjeseci.

18-07-drobnic3

Govoreći na današnjem panelu šef Delegacije EU Mitja Drobnič je istakao da se EU zasniva na vrijednostima kao što su demokratija, ljudska prava, i dr. ali, i da je to sistem pravila kroz koja su države članice na zajednički način organizovale zajednički život. Govoreći o procesu pregovora sa EU, Drobnič je kazao da je to zadnja faza ispunjavanja kriterijuma za punopravno članstvo. „Uglavnom se radi o procesu uključivanja u taj sistem vrijednosti. Najbitnija pitanja te zadnje faze pregovora tiču se vladavine prava, koja zadire u individualna prava pojedinaca”, naglasio je Drobnič. On je kao primjer naveo i zaštitu zdravlja gradjana, kroz očuvanje životne sredine, voda, vazduha i sl. „Proces evropskih integracija je namijenjen poboljšanju pravnog, ekonomskog i socijalnog ambijenta gradjana i EU će i u narednom periodu činiti napore da pomogne ne samo opštini Bijelo Polje nego i Crnoj Gori”.

18-07-drobnic2

Drobnič je ubijedjen da će Crna Gora znati da na pravi način iskoristi šansu koju joj nudi EU, i naglašava da bi cilj svake države trebalo da bude bolji život njenih gradjana. Današnjem panelu o EU integracijama prisustvovali su predstavnici lokalne uprave, NVO sektora, političkih partija, institucija, gradjani i dr.

(radiobijelopolje.me)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles