8. Maj 2017

Image result for Počelo razmeštanje migranata s beogradskih ulica

Posle Šida, počelo je i razmještanje migranata koji su mjesecima u centru Beograda, što bi trebalo da se završi u narednih 30 dana. Prvi autobusi otišli u Adaševce. U prihvatnom centru u Šidu prema podacima Komesarijata za izbjeglice, ostale su samo porodice s djecom, ukupno oko 300 ljudi.

Komesarijat za izbjeglice tvrdi da su u centrima za azil obezbijeđena mjesta za oko 1.000 migranata koji borave na beogradskim ulicama. Razgovarali su, kažu, i sa nevladinim organizacijama koje pomažu na terenu i sa samim migrantima.

“Mi smo njima rekli gdje ima mjesta koji su to centri. Konkretno pričamo o Sjenici, Obrenovcu, u Krnjaču ćemo smještati najčešće djecu, imamo mjesta u Adaševcima, Somboru, Kikindi, Tutinu i u još nekim centrima. Migranti znaju gdje ima mjesta, već su počeli da se prijavljuju i danas su dva autobusa otišla za Adaševce”, kaže Ivan Mišković iz Komesarijata za izbjeglice i migracije.

Kako RTS saznaje, u Obrenovcu je ponuđen smještaj za oko 250 migranata. Mjesta za po 150 njih ima u Sjenici i Adaševcima. U Somboru je prazno oko 100 kreveta, koliko i u Kikindi. Koliko je mjesta u ostalim centrima, nema informacija.

“Mi sutra treba da imamo sastanak koji treba da definiše aktivnosti zajedno sa svim relevantnim službama u Gradu Beogradu gdje bismo napravili i konkretan plan i mi očekujemo u narednih mesec dana da bude privedena kraju akcija pomoći migrantima, da budu smješteni u prihvatne centre”, kaže Nenad Ivanišević, iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Da ne bi bilo problema sa lokalnim stanovništvom, broj migranata ne smije biti veći od pet odsto u odnosu na broj stanovnika, opominju u Centru za pomoć tražiocima azila. Ako je država voljna da riješi problem, kažu, ni migranti se neće opirati premeštaju.

“Ako vi imate dovoljno kapaciteta, adekvatnu stručnu pomoć, ako ljudima objasnite sve to, ako im priđete na jedan korektan način, vi zadobijete povjerenje i tu većih problema nema. Mi ne smijemo ni ad hok da preduzimamo mjere da sada na protest građana premeštamo migrante iz jednog mjesta u drugo jer to nije plan. Mi moramo da imamo plan i građani moraju o tome pravilno da budu informisani”, kaže Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila.

Migranti koji budu ušli u centre ući će i u azilnu proceduru. Samim tim, kažu u Komesarijatu za izbjeglice, imaće obezbeđenu hranu, smještaj, medicinsku njegu i zaštitu koja im po zakonu pripada.

(Rts)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles