1. Novembar 2011

Sjevrni Sandžak – Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je da Sandžak ne vidi kao potencijalno žarište u Srbiji, ali je ukazao da su podjele unutar islamske vjerske zajednice generator krize u toj regiji.

Ističući da je zbog podjela u islamskoj zajednici Sandžak izgubio mnoge investitore, Ljajić je optužio lidere “dvije islamske zajednice” da se ne bave vjerom već politikom i biznisom.

Kao posljedicu takvog ponašanja vjerskih lidera Ljajić vidi i nedavni teroristički napad Mevlida Jašarevića na zgradu ambasade SAD u Sarajevu.

Ljajić je u izjavi za RTS optužio medije da su utrkivanjem oko promocije Zukorlića doprineli stanju u Islamskoj zajednici i Sandžaku uopće, posebno izdvojivši, kako je rekao, “jedan nedeljnik, jednu televiziju i jednu agenciju”.

Ne precizirajući o kojim medijima je reč, Ljajić je rekao da ti mediji prenose sve što Zukorlić kaže, odnosno uradi.

Osvrnuvši se na inicijativu Turske za pomirenje unutar islamske zajednice, Ljajić je kazao da je to bila dobra inicijativa, ali da sada “ne zna šta će se sa njom desiti”.

On je rekao da dokument o prevazilaženju dvovlašća u islamskoj zajednici koji je vidio u Ankari nije identičan onom koji je kasnije objavljen u ovdašnjim medijima, odnosno onom koji je šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, nezvanično, donio u Beograd.

Ljajić, međutim, nije želio da precizira razlike između tih dokumenata.

Izvor: RadioStoPlus.com

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles