2. Septembar 2017

Ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljajić rekao je, odgovarajući na pitanje da li je Vlada zatražila puštanje ili bolje liječenje za haškog optuženika Ratka Mladića, da još nije bilo formalnog zahtjeva, navodeći da to radi Ministarstvo pravde i da će sigurno donijeti odgovarajuću odluku.

Načelno govoreći, kaže Ljajić, Vlada je u svim dosadašnjim slučajevima, i o kome god da se radilo, na svaki zahtjev odbrane davala garancije ili za privremeno puštanje do početka suđenja ili za puštanje na slobodu radi liječenja.

– U izuzetno retkim slučajevima i situacijama, Hag je odgovarao pozitivno kada govorimo o zahtevima i razlozima za liječenje s obzirom na to da oni smatraju da je zdravstveni sistem Holandije dovoljno kompetentan, stručan i opremljen da može da pruži odgovarajuću zdravstvenu zaštitu – rekao je Ljajić.

Kako kaže, prema tome, ne treba stvarati prevelika očekivanja od takvih zahtjeva jer su šanse za njihovu realizaciju gotovo svedene na minimum.

Ljajić, koji je i šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom, je zaključio da će država uvijek davati garancije, međutim kaže da su dometi takvih garancija limitirani jer o tome oducuje Tribunal a ne Srbija.

(sandzaklive.rs)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles