19. Juni 2018

Potpredsjednik Vlade i predsjednik SDPS-a Rasim Ljajić, povodom izjave Tačijevog savjetnika Redžepa Hotija da bi podjela Kosova značila i da dijelovi Sandžaka pripadnu Kosovu, rekao je da je takvo avanturističko iscrtavanje granica dovelo do ratova devedesetih godina, a da su regionu i narodima ovog prostora sada potrebne nove investicije, bolja infrastruktura i veći životni standard.

Ljajić je Tanjugu rekao da Hoti rješenje za aktuelne probleme traži u prošlosti, i to na potpuno pogrešan način, i u istorijskom i u političkom smislu.

– Kada bi se primjenio Hotijev recept, nijedna granica, ne u regionu nego na svijetu, ne bi ostala na svom mjestu. To je u direktnoj suprotnosti sa međunarodno proklamovanim principom o nepovrijedivosti granica, a kršenje tog principa bi cijeli svijet uvelo u sukobe i globalnu nestabilnost – poručio je Ljajić.

On je ukazao i na činjenicu da se iz Prištine čuju glasovi koji čas koriste istorijski, a čas etnički kriterijum za rešavanje aktuelnih političkih problema, zavisno šta im u kom trenutku odgovara.

Upitan šta misli o Ugljaninovoj izjavi o autonomiji Sandžaka, Ljajić je rekao da je Sandžaku mnogo potrebniji autoput od autonomije.

– Ako svim građanima Sandžaka ne obezbjedimo dobre puteve, škole, bolnice, fabrike i kvalitetne uslove za život, onda će to biti samo prostor bez ljudi, jer će odlaziti tamo gdje to mogu da nađu. Politika Vlade Srbije je upravo usmerena ka realizaciji tih prioriteta, a institucije sistema Srbije su jedino mjesto gdje se svi tekući problemi mogu i treba rješavati – zaključio je Ljajić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles