17. Juli 2017

Nakon pronalaska posmrtnih ostataka nekih ljudi u planiranom lokalitetu  za izgradnju zgrade Hitne pomoći u Novom Pazaru i ekspertize koja se vodi prikupljavanjem ostatka kostiju , zbog sumnje da se radi o masovnoj grobnici Bošnjaka i Albanaca pogubljenih od 1944god. -1946god. 

Ovim povodom Organizacija  “Kosovo za  Sandžak”  objavljuje sljedece :

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Višegodišnji angazman bosanskih institucija i pojedinaca Novog  Pazaru, u  istraživanju i pružanju velikog broja činjenica oko masovnih ubistava  Bošnjaka i Albanaca u N. Pazaru i Sandžaku, tacnije u oblasti sada dobro poznatoj široj javnosti i Albanskom narodu  u periodu uspostavljanja srpsko-komunističke vlasti od 1944. do 1946. godine. Pronalaženje kositju na istom mjestu dobijajuci epilog , nudeci  pravo da ovo nije izolovan slučaj, nego da se  u širem dijelu ovog lokaliteta t.j. zone nalazi masovna grobnica, koju treba temeljito i profesionalno ispitati.

Ovo iskopavanje i prikljupivanje kostiju  se radi na vrlo primitivan, i na  neprofesionalan nacin ,  zato i tražimo da se radovi  na lokalitetu grobnice odmah prekinu . Neprihvatljivo je da se nastavi sa ovim  načinom rada, jer se  tokom uklanjanja odnosno skupljanja  kostiju je moguće  doci do toga da se  neki od ostataka ne mogu pronaći  i da se  mogu  oštetiti.

Tražimo od srpskih vlasti da stručno pristupe ekspertizi  DNK-a da bi se utvrdio tacan  identitet osoba čiji su ostaci pronađeni, koji će biti predani  porodicama nastradalih  da bi ih  sahranili u skladu sa vjerskim obredima.

Porodice nevinih žrtava Bosnjackog  i Albanskog naroda imaju pravo da otkriju istinu i pronalaženje posmrtnih ostataka svih onih koji su poginuli u Hadž u  N. Pazaru.

NVO “Kosovo Sandžak”

 Predsjedništvo: Ismet Azizi

Priština 17 07 2017

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles