11. Maj 2018

Konjević: Rasipnička vlast Bijelog Polja ne može da stabilizuje opštinske finansije

Odbornik SDP-a u SO Bijelo Polje, Željko Konjević, kazao je da je očigledno da “neodgovorna, nelegitimna i rasipnička vlast” u tom gradu ne može da stabilizuje opštinske finansije”.

U saopštenju se navodi da SDP na predstojeće lokalne izbore u Bijelom Polju izlazi sa listom kandidata koji su spremni da nastave započetu borbu za promjene, koje će “neizostavno doći nakon demokratske otuđene partijske elite”.

SDP-u, kako tvrde, nije preokupacija vlast po svaku cijenu, vlast radi vlasti, već “vlast kao mogućnost i potreba da hitno rješavamo nagomilane probleme u našoj opštini”. 

“Bijelo Polje je, od potencijalno regionalnog centra sjevera, nebrigom aktuelne vlasti, postalo grad koji sa kartom u jednom smjeru napuštaju mahom mladi i stručni ljudi. U vrhu je po broju nezaposlenih, siromaštvu, sa najmanjom smo prosječnom platom (uz Petnjicu i Andrijevicu) a u odnosu na visinu budžeta najzaduženija smo opština u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Iz SDP-a tvrde da sanacioni plan koji je usvojila vlast u drugoj polovini 2015.god. nije dao očekivane rezultate pa je “više nego očigledno da neodgovorna, nelegitimna i rasipnička vlast ne može da stabilizuje opštinske finansije”. 

“Tokom cijelog četvorogodišnjeg mandata hronična nelikvidnost je bila osnovna legitimacija lokalne vlasti”, kazao je Konjević

On dodaje da su plate zaposlenima isplaćivane uz kašnjenje 5-6 mjeseci, bez poreza i doprinosa od jula 2016.
 
“Enormno kasne isplate socijalnih davanja, uplate NVO za projektne aktivnosti, studentske stipendije, isplata sredstava za podsticaj razvoja poljoprivrede, servisiranje potreba za rad 38 mjesnih zajednica, finansiranje projekata za ruralni razvoj, obaveze prema dobavljačima, uplate korisnicima budžeta za programske aktivnosti, ugovorene obaveze na ime javnih radova…”, rekao je Konjević.

Konjević je kazao da je preduslov rješavanja brojnih problem formiranje poštene, stručne i nekorumpirane vlasti koja će raditi u interesu svih građana Bijelog Polja.

“Katastrofalna finansijska situacija zahtijeva da se pod hitno napravi sanacioni plan za konsolidaciju javnih finansija u Opštini. Neophodno je realno planirati budžet, povećati učešće sopstvenih prihoda u ukupnom budžetu kroz efikasniju naplatu izvornih prihoda od pravnih i fizičkih lica, istovremeno je neophodno svesti rashode na najmanju moguću mjeru. Takođe je neophodno voditi opreznu politiku ugovaranja budućih obaveza”, navodi Konjević.

Kao jednu od mogućih mjera. Konjević navodi, smanjenje broja funkcionera, najmanje 60 posto, što bi, dodaje, dalo izuzetne finansijske efekte koji se mjere stotinama hiljada eura na godišnjem nivou.

“Bijelom Polju je potrebna domaćinska, odgovorna i transparentna vlast koja se neće rasipnički ponašati i trošiti novac svih građana radi očuvanja vlasti partijske elite. Smjena otuđene i bahate vlasti je jedini način da se zaustavi dalje propadanje i da Bijelo Polje krene putevima razvoja i tako postane poželjno mjesto za život dostojan čovjeka, gdje će svi građani imati mogućnost da rade i da pristojno žive od poštenog rada”, zaključio je Konjević. 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles