7. Novembar 2017

Prema pisanju “Novosti” od marta naredne godine trebalo bi da budu sprovedeni izbori za nova rukovodstva nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, uključujući i BNV.

Aktuelni saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća konstituisan je 17. novembra 2014. godine nakon izbora koji su održani 26. oktobra iste godine, a na kojima je od 35 mandata u Vijeću “Lista za Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin” osvojila 19 a lista “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” 16 vijećničkih manadata.

Prema nekim procjenama trenutnog stanja na političkoj sceni Sandžaka, opstanak Sulejmana Ugljanina, aktuelnog predsjednika BNV na čelu ovog vijeća u mnogome će zavisiti od eventualne podrške lidera SDP-a Rasima Ljajića.

Lider BDZ Sandžaka Muamer Zukorlić smatra da će Ugljaninu već na sljedećim izborima izmaći fotelja predsjednika BNV, ukoliko ga ne podrži Rasim Ljajić.

“I ovaj mandat je dobio krađom glasova. On zapravo nema stvarni legitimitet. Ako naredni izbori budu zaštićeni od krađe i ako ga ne podrži Rasim Ljajić, uvjeren sam da neće imati većinu”, kaže Zukorlić i dodaje da će BDZ preventivno djelovati kako ne bi došlo do krađe glasova.

Lider SDPS Rasim Ljajić kaže za Kurir da su oni građanska stranka, da za njih glasaju i Srbi i Bošnjaci, zato i nisu učestvovali na prošlim izborima za nacionalno vijeće.

“Da li ćemo nekog podržati na sjledećim izborima, zavisi od programa koji se bude predlagao od strane lista koje učestvuju. Još je rano za tu odluku”, kaže on.

Stranka Rasima Ljajića na dosadašnjim izborima za BNV nije pokazivala preterane ambicije za učešće u radu ovog organa, pa tako na prethodnim izborima 2014. godine nisu ni imali svoju listu.

Ljajjićev SDP je na neuspješnim izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća 6. juna 2010. godine podržao listu “Bošnjački preporod” koja je te godine osvojila pet mandata. Izborna lista BKZ, od 35 zastupničkih mjesta Vijeća, osvojila je 17, a Bošnjačka lista 13.

Podsjećamo 20. decembra 2016. godine SDA i SDP potpisale su Deklaraciju o strateškom parnerstvu.

(sandzacke.rs)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles