13. Juli 2017

Резултат слика за gimnazija novi pazar

Mala matura ove godine prvi put je polagana i na bosanskom jeziku, a đaci su se prvi put upisivali u srednje škole na bosanskom jeziku.

Kako pišu Novosti, raspored odjeljenja razbesneo je mnoge male maturante i njihove roditelje u Novom Pazaru, jer je posljednji na listi za upis na opšti smjer gimnazije na srpskom jeziku imao 97,75, a na bosanskom 78,78 bodova.

Razlika na ovom smjeru je, dakle, gotovo 19 bodova, a više od deset bodova razlike je i na ostalim smjerovima. Roditelji učenika koji su želeli da uče na srpskom nezadovoljni su i smatraju da su im djeca oštećena.

“Na opštem, najatraktivnijem smjeru otvorena su dva odeljenja na bosanskom, a samo jedno na srpskom i došli smo u situaciju da na bosanskom upiše neko ko ima skoro 20 bodova manje od posljednjeg u odjeljenju na srpskom. Naravno, neki od odličnih đaka, bošnjačke djece, upisali su također odeljenja na srpskom jeziku, jer žele da studiraju u Beogradu, tako da za srpsku decu ove godine upisna trka nije bila fer. Zar ih država tera da se upisuju na bosanskom, da bi išli u željenu školu?”, kaže roditelj jednog malog maturanta iz Novog Pazara.

Nezadovoljni su i učenici Srbi koji su želeli da se školuju za medicinske sestre. Kažu, od šest odjeljenja Medicinske škole u Novom Pazaru, tri su na bosanskom, a tri na srpskom, ali veći problem je što odjeljenja za medicinsku sestru, pedijatrijsku sestru i ginekološku sestru postoje samo na bosanskom. Djeca koja hoće da uče na srpskom ne mogu da se školuju za medicinsku sestru, već za zubnog tehničara, farmaceutskog tehničara i fizioterapeutskog tehničara.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles