28. Oktobar 2017

KCCG dobio poklon iz Rožaja: Dijagnostički aparat čamio godinama

Dom zdravlja Rožaje godinama je bio vlasnik savremenog aparata za dijagnostiku u ginekologiji – histeroskopa,  koji nije korišten, jer se histeroskopija ne može obavljati na primarnom nivou zdravstvene zaštite. 

Tek juče, odlukom Vlade, taj aparat dat je Kliničkom centru Crne Gore (KCCG). Histeroskop, čija cijena iznosi i do 7.000 eura, rožajskom Domu zdravlja poklonila je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

“Budući da se medicinska usluga koju omogućava navedeni aparat ne koristi na primarnom nivou zdravstvene zaštite, Ministarstvo zdravlja se zahtjevom od 20. jula obratilo Domu zdravlja da se aparat ustupi na trajno korišćenje KCCG”, navedeno je u dokumentu.

Iako aparat u toj ustanovi nije korišćen, direktor rožajskog Doma zdravlja Hajran Kalač je još prije tri godine saopštio kako posjeduju taj aparat, a samim tim i vrhunsku dijagnostiku.  “Dijagnostika je vrhunska:  histeroskop, ultrazvučni aparat 4D i 3D. Ovo je urađeno po sistemu donatorstva, a projekat je finansirala TIKA”, napisao je Kalač u autorskom tekstu u časopisu Medical u junu 2014.

 U jučerašnjem Predlogu za davanje saglasnosti, koji je usvojen na Vladi, piše da je Ministarstvo zdravlja nakon odluke rožajskog Doma zdravlja proslijedilo kompletnu dokumentaciju na mišljenje Ministarstvu finansija. U dokumentu piše da je Ministarstvo finansija dostavilo mišljenje u kojem navode da podržavaju inicijativu rožajskog Doma zdravlja za ustupanje aparata KCCG, uz poštovanje zakonom propisanih procedura.

(Vijesti)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles