12. August 2017

Nakon što je Mosul oslobođen od terorističke organizacije ISIS i nakon slabljenja moći u Rakki, ali i drugim dijelovima Sirije, organizacija i dalje aktivno djeluje na otoku Mindanao, na Filipinima, Sinajskom poluotoku u Egiptu i nigerijskoj saveznoj državi Borno.

U Alžiru postoji na desetine militanata ISIS-a, a organizacija u Maliju, Nigeru i Burkini Faso djeluje pod imenom “Islamska država Velika Sahara” koju su 2015. osnovali oni koji su napustili organizaciju “Murabitun”.

Libija je u 2015. i 2016. postala posljednje uporište u Sjevernoj Africi. Organizacija je 2015. zauzela Sirte, ali ga je na kraju izgubila, kao i mnoga druga uporišta u Libiji.

Teroristička organizacija Boko Haram je 2015. objelodanila lojalnost ISIS-u. SAD tvrdi kako organizacija, osnovana 2002. godine, broji između četiri i šest hiljada militanata.

“Wilayat Sinai” u ime ISIS-a djeluje na Sinajskom poluotoku. Broj militanata organizacija na Sinaju odanih ISIS-u u 2016. varirao je između 1.000 i 1.500 militanata.

ISIS koji ima oko 300 militanata u Somaliji i Jemenu, nema veliki uticaj u tim zemljama.

“Wilayat Khorasan” koji je odan ISIS-u, djeluje u Pakistanu i Afganistanu, sve do Indije i Bangladeša, a druga organizacija “Jundullah” vrši napade na manjine u Pakistanu.

Organizacija “Islamski pokret Uzbekistana” djeluje u nekoliko zemalja u Aziji, a “Vilayat Kavkaz” je organizacija koja je u Rusiji odana ISIS-u.

U Indoneziji “Katibah Nusantara” je vojno krilo terorističke organizacije ISIS.

Četiri najistaknutije organizacije na Filipinima odane ISIS-u su: Abu Sayyaf, Bangsamoro Islamic Freedom Movement, Ansar Khalifa i Mouty.

(Saff)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Karta djelovanja ISIS-a nakon oslobađanja Mosula

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles