4. Oktobar 2017

DESET godina od agresije na Islamsku zajednicu u Srbiji, tada jedinu instituciju muslimana vidjet ćete najprije po licima onih koji su je odbranili.

Čitav je niz članova naših porodica, rodjaka, prijatelja, saradnika na čelu sa mojim glavnim muftijom Muamer ef. Zukorlićem u toj odbrani. Ne možete ni zamisliti kako su svi oni koje smo tada znali kao mlade i dječake preko noći ‘ostarili’. Ne možemo ih zaboraviti. Kao ni sandžačku dijasporu koja je tada doslovno ‘skočila’ da pomogne kako god je mogla, htjela i smjela. I ne samo dijaspore, vec i par ISKRENIH iz same matice Bosne. Valja napomenuti da je tada trebalo zaista imati petlju i stati u red šake muslimana naspram cijelog srbijanskog državnog aparata.

Nikada me neće proći gorčina kad vidim koliko oni koji su proživjeli genocid (npr. u Prijedoru) veličaju nasljednike paravjerske tvorevine čiji su prethodnici izvršili agresiju na vjersku instituciju najvišega ranga.

Koliko svakom bogobojaznom insanu iz Sandžaka, Bosne ili bilo koje druge zemlje koji shvata nepravdu i težinu ove agresije ne može biti svejedno i puno više od toga dok gleda video zapise iz 2007. godine i svih deset narednih godina, toliko može biti ponosan na sve što je odbranjeno, sačuvano i izgradjeno.

Nove okolnosti u Sandžaku i regionu bi sad mogle omogućiti siguran ambijent za sve narode i jednaka prava za njih. ‘Poštujemo suverenitet, ali jako, jako volimo Sandžak.’

Autor: Almedina Zukorlić

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles