17. Maj 2018

Kampanja “Stručno je ključno” u Beranama: Da stručne škole budu prvi izbor

U nastavku kampanje “Stručno je ključno! Zaposli se, zaradi i sebe izgradi”, danas je za beranske polumaturante održana prezentacija stručnih zanimanja koju nude srednje stručne škole ove opštine. Da im stručne škole budu prvi, a ne rezervi izbor poručio je direktor Direktorata za opšte srednje, stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić.

Na otvaranju svečanosti Tomić je istakao da prezentacijom Ministarstvo, Centar za stručno obrazovanje i srednje stručne škole teže da učenicima predoče kakve im mogućnosti stručno obrazovanje nudi, kako bi ono postalo njihov prvi, a ne rezervni izbor. On je naglasio da je ponuda obrazovnih profila raznovrsna, atraktivna i usklađena sa potrebama tržišta rada, a poseban akcenat je stavio na programe u trogodišnjem trajanju i dualno obrazovanje.

Stručno je ključno, Berane

Tomić je poručio učenicima da vjeruje da će njihovi izbori biti pravi i u skladu sa sklonostima i afinitetima.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković je rekao učenicima da im je na raspolaganju široka lepeza obrazovnih programa, te da u tom smislu Berane, nakon Podgorice, ima najširu obrazovnu ponudu. On je podsjetio da rad na unapređenju stručnog obrazovanja traje već godinama i da je obezbijeđen mnogo veći obim praktične nastave, nego što je to bilo ranije.

On je pozvao polumaturante da pitaju đake srednjih stručnih škola o iskustvima iz dualnog obrazovanja i naglasio da će njihova pozitivna iskustva doprinijeti da pametno biraju svoje buduće zanimanje. On je podsjetio da je i privreda shvatila značaj dualnog obrazovanja, te da je u prošloj godini oko 101 poslodavac bio uključen u projekat, i najavio da se ove godine očekuje oko 250 poslodavaca.

 

Direktor JU Srednja strucna škola “Vukadin Vukadinović”, Vujica Popović, rekao je da danas ova škola broji oko 350 učenika i nudi devet obrazovnih programa. On je istakao da je period odluke o izboru škole izuzetno važan i apelovao na njih da razmišljaju o svojoj budućnosti, stavljajući akcenat na to da je i nakon srednje stručne škole moguće upisati fakultet.

Na štandovima su svoju obrazovnu ponudu predstavile JU Srednja medicinska škola “Dr Branko Zogović” , JU Srednja stručna škola “Vukadin Vukadinović” i JU Srednja stručna škola Berane.

(Vijesti)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles