10. Juli 2017

Kalići tuže državu zbog imovine

Advokati rožajske porodice Kalić tužili su državu zbog oštećenja 28.000.000 eura vrijedne imovine, kojom je tokom petogodišnjeg sudskog postupka gazdovala Uprava za imovinu.

Zastupnici Kalića podnijeli su nekoliko tužbi – zbog umanjenja vrijednosti imovine, oštećenja imovine i izgubljene dobiti.

To je “Vijestima” kazao jedan od njihovih zastupnika, advokat Velibor Marković.

Objasnio je da su postupci su pokrenuti nakon što se država oglušila o zahtjev koji su zastupnik i njegov kolega Dragoljub Đukanović sredinom marta dostavili, a kojim su tražili nagodbu o isplati štete.

Marković je “Vijestima” tada rekao da u zahtjevu upućenom na četiri adrese – premijeru Dušku Markoviću, Ministarstvu finansija, Ministarstvu pravde i Zaštitniku pravno-imovinskih odnosa, nijesu precizirali koliko rožajska porodica smatra da je imovina propala tokom gazdovanja države.

“Nijesmo napisali nikakav iznos, jer prvo želimo da dobijemo odgovor da li žele uopšte da razgovaramo oko preciziranja štete”, pojasnio je Marković ranije.

Advokat Marković juče je kazao da je u toku nekoliko postupaka protiv države – jedan radi naknade štete zbog neosnovanog lišenja slobode Kalića, a ostali zbog imovine.

“Postupci su pokrenuti protiv države radi naknade pretrpljene štete zbog umanjenja vrijednosti imovine koja je bila privremeno oduzeta od njih – od pravnih i fizičkih lica, naknade štete zbog oštećenja imovine i naknade štete na ime izgubljene dobiti. Za  sve vrijeme trajanja postupka pravna lica nijesu mogla da rade, niti su mogli da rade hoteli koji posluju u sastavu tih pravnih lica”, kazao je Marković.

Mersudin i Amina Kalić uhapšeni su 27. jula 2011. zbog sumnje da su se od 2005. do juna 2011. udružili da, putem bankarskog i finansijskog poslovanja, prikriju način pribavljanja novca, za koji su znali da je zarađen od poslova sa drogom u Njemačkoj.

Hapšenje je tada izbjegao Aminin suprug Safet Kalić, koji se skrivao sve dok krajem oktobra 2014.  nije uhapšen u Beču, a nešto kasnije izručen Njemačkoj, koja ga je tražila zbog šverca heroina 1994. godine.

Država je krajem ljeta 2011. godine privremeno oduzela imovinu Kalića.  

Vrijednost njihove imovine  procijenjena je na 28.000.000 eura. Na spisku oduzete imovine bile su nekretnine u Rožajama, Podgorici, Ulcinju, na Svetom Stefanu…

Nakon petogodišnjeg sudskog postupka, Apelacioni sud je u julu prošle godine potvrdio  oslobađajuću presudu. Posljednjeg dana oktobra 2016. godine počelo je vraćanje privremeno oduzete imovine, a Kalići i njihovi advokati su odmah izrazili  nezadovoljstvo stanjem koje su zatekli.

Porodici Kalić tada je vraćen  hotel Rožaje, nezavršeni ski-centar Turjak sa  hotelom, odmaralište u Ulcinju, stanovi u Podgorici i na primorju, koje je država rentirala, rožajski  kafić Tajson, zemljište, preduzeća Daut Daut i Mak petrol,  benzinska pumpa u Rožajama, automobili, platne i kreditne kartice, nakit, novac… 

Kalićima je poslije hapšenja privremeno bio oduzet i “hamer”, koji je država na korišćenje dodijelila Specijalnoj antiterorističkoj jedinici…

Tokom vraćanja advokatski tim   zapisnički je popisao stanje, a elaborat  su predali Upravi za imovinu, kako bi vještaci utvrdili koliko su firme propale za pet godina ali i koliko su izgubili zbog toga što nijesu upravljali svojim preduzećima niti rentirali brojne stanove…

Uprava za imovinu objavila je da je tokom 2013. i 2014. godine prihodovala oko 60.000 eura od rentiranja firmi i stanova Kalića. 

Oni nikada nijesu saopštili koliko su uložili u održavanje tih objekata, plaćanje osiguranja ali i pripadnika obezbjeđenja, koji su bili zaduženi za čuvanje objekata…

(Vijesti)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles