8. Maj 2017

Lokalni parlament je organ vlasti u čijoj su ingerenciji većina pitanja od životnog značaja za stanovnike unutar granica prostora koji obuhvaća. Iz tog razloga su i njegove odluke karakterno ogledalo lokalnih vlasti, u smislu sposobnosti da upravljaju resursima koji su im na raspolaganju kako bi olakšali svakodnevni život građana, raspodjela budžetskih sredstava na kojima se ocjenjuje njihovo poštenje i domaćinski odnos, predlaganje i usvajanje planova i projekata kojima se kreira budućnost lokalne zajednice na osnovu čega se vidi njihova vizija i ideje politike koju vode, te na koncu usklađenost predloženih i donijetih odluka sa zakonima i Ustavom prema čemu se i ocjenjuje njihovo znanje, vještine i opredjeljenost za vladavinu prava i uređenosti sistema. Iz tih razloga se svaka odluka lokalnog parlamenta donosi većinom glasova na skupštinskome zasjedanju jer time svaki odbornik, kao izabrani predstavnik naroda, ličnim stavom o određenoj odluci – pozitivnim ili negativnim – preispituje vlastita moralna načela i stavlja se na sud naroda koji ga je delegirao da zastupa njihove interese u tom predstavničkome tijelu.

Prema ovim parametrima, lokalni parlament Grada Novog Pazara ima jasno izdiferencirane članove na predstavnike većine koji glasaju po automatizmu za svaku predloženu odluku i za većinu kojih je skupštinska govornica najveći horor koji bi mogli preživjeti i opoziciju koja savjesno i časno pokušava opravdati povjerenje građana i emanet koji su dobili, u čemu se, zahvaljući prijenosima skupštinskih zasijedanja na Sandžak televiziji, i svaki građanin može sam uvjeriti. Tako recimo ono što nije normalno, što je na štetu građana, što je izvan okvira zakona i ustava odbornici BDZ Sandžaka uporno ponavljaju i traže na skupštini da se izmjeni, na šta odbornici većine, čija su okosnica SDP i SDA, uglavnom šute i mahinalno izglasavaju bez obzira što podizanjem ruku postaju saučesnici u nenormalnom, štetnom i prije ostalog suprotnom zakonima i ustavu. Među bezbroj takvih primjera jeste i Odluka o utvrđivanju doprinosa za nadoknadu građevinskog zemljišta objavljena u Službenom listu Grada Novog Pazara 31. 1. 2017., čiji član 12, stav 1 i 3 glasi:

Ukoliko investitor ne može da obezbedi prostor na svojoj parceli za parkiranje shodno pravilima utvrđenim članom 11. Odluke, dužan je da za svako nedostajuće parking mesto uplati doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta od po 900.000,00 dinara po nedostajućem parking mestu bez obaveze grada da investitoru obezbedi parking mesto.

Ako investitor promeni namenu garaže, garažnog ili parking prostora obavezan je plati svako nedostajuće mesto, pri čemu se naknada za nedostajuće parking mesto uvećava za 50%, u skladu sa ovom odlukom bez obaveze Grada da investitoru obezbedi parking mesto.

Bez obzira što i samim tekstom odluke Skupštinska većina krši zakon i ne poštuje vlastite odluke o ravnopravnoj upotrebi bosanskoga jezika, jer istu objavljuje samo na srpskome jeziku, ovdje ćemo to ostaviti za drugu priliku, i fokusirati se na samu sadržinu odluke jer je ona vjerovatno jedinstvena u cijelome svijetu.

Naime, njome se obavezuje investitor da za svako nedostajuće parking mjesto u gradski budžet uplati 900.000 dinara, a da se pri tome grad oslobađa obaveze da ista obezbjedi. Šta drugim riječima znači, da je investitor dužan da u zamjenu za 1,5 parking mjesta po stambenoj jedinici koliko je po zakonu obavezan obezbjediti a to mu prostorne mogućnosti ne dozvoljavaju isplati gradu 1.350.000,00 dinara. I to bi trebalo biti u redu, međutim grad sa druge strane pristaje da uzme novac, ali sebe oslobađa obaveze da od istog na nekoj primjernoj lokaciji budućim stanarima obezbijediti parkiralište. Dakle, i vuk sit i koze na broju, a građani u toj priči predstavljaju ovce po čijim leđima ne samo makaze za strizanje već i brijači do gole kože skidaju vunu.

Reprekusije ove nelegalne odluke ne bi mogli nazvati katastrofalnim da Novi Pazar nije grad u kome se trenutno – što u užem centru što u širem jezgru – izgrađuje preko 1000 stambenih jedinica za koje investitori u 90% slučajeva ne mogu obezbijediti parkiralište pa iz tog razloga uredno u gradsku kasu uplaćuju novac čime sa sebe skidaju odgovornost i sasvim legitimno i legalno posluju, jer im ovakva odluka gradske skupštine to omogućava. Gradske vlasti trenutačno posluju dobro i imaju enormni priliv novca samo po stavci, jer kada pomnožimo 1.350.000,00 sa 1000 stambenih jedinica to iznosi 1.350.000.000,00 dinara (milijardu i tristo pedeset miliona dinara) ili 10.975.609 eura (deset miliona i devet stotina sedamdeset pet hiljada šest stotina i devet eura), što iznosi polovicu godišnjeg budžeta grada. Međutim, građani od toga nemaju nikakve koristi, jer gradske vlasti ni ne pomišljaju da makar dio te sume ulože u javna parkirališta, već će budućim stanarima, kao i svim ostalim građanima, po najvisočijim cijenama u regionu cijeloga života naplaćivati parking prostor, i to ukoliko budu imali sreće da pronađu uopće parkiralište, obzirom da je Novi Pazar već sada, bez tih dodatnih 1000 stambenih jedinica, u saobraćajnom kolapsu, bez javnih garaža i sa uzurpiranih trotoarima i ugroženim pješacima.

Kako bi otklonili sumnju da ova protivzakonita i nadasve nemoralna i pljačkaška odluka nije donijeta greškom, makar i tehničkom, na posljednjoj sjednici Skupštine grada Novog Pazara smo u prisustvu gradonačelnika i svih odbornika tražili njezino poništenje, čak precizno citirajući i navodeći da je ista objavljena u Službenom listu Novoga Pazara, na šta smo dobili samo šutnju i poginjanje glava od dijela časnijih odbornika većine koji ipak nisu smogli snage da se odbrane od ovog kriminala i glasali su protiv ukidanja ove sramotne odluke. Dakle, odbornici većine iz redova SDP-a, SDA, SNP-a i SNS-a i sam gradonačelnik Biševac šutnjom su potvrdili da nije riječ o nikakvoj omašci ili zabuni već da su svjesno i sa punom odgovornošću donijeli odluku kojom višestruko pljačkaju građane Novog Pazara i nanose im nesagledivu štetu. Također, na isti način su nonšalantno odbili raspravu i donošenje odluke o hitnoj rekonstrukciji kanalizacione, vodovodne i elektro mreže jer će novih 1000 stambenih jedinica opteretiti postojeće sisteme koji su već sada pred kolapsom, što znači da građane Novog Pazara u narednom periodu najvjerovatnije očekuju redovne restrikcije vode i električne energije, te svakodnevna izlivanja fekalne kanalizacije, kao što se u najskorije vrijeme dogodilo u zgradi Sivi dom u samome centru grada.
Kao odgovorni pojedinci i izabrani predstavnici građana, odbornici Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka će nastojati da svim raspoloživim zakonskim sredstvima utječu na što hitniju izmjenu postojećeg stanja, a na građanima je da se također aktivno uključe u tu borbi jer će u protivnom vrlo brzo biti zatočenici u vlastitim domovima. Podignite glas i pomozite nam da se izborimo za život dostojan čovjeka! Pozivamo i časne pojedince iz redova odbornika većina da nam se priključe i ne dozvole da i njihovo ime bude dio ove organizirane pljačke građana.

Autor: Narodni poslanik dr. Jahja Fehratović, šef odborničke grupe Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka u Skuštini grada Novog Pazara

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles