8. Maj 2017

Život i rad učenika medrese koncipiran je nizom različitih aktivnosti. Odgojno obrazovni potencijal, u vidu infrastrukture i kadra, medresa podređuje učenicima.

Dan u njoj precizno je podijeljen za aktivnosti koje odgovaraju uzrastu njenih učenika. Nastava se odvija u prvoj smjeni, dok je drugi dio dana namijenjen za mnogobrojne vannastavne aktivnosti. Nastavni sadržaj je podijeljen u nekoliko područja i to:

1. područje islamskih znanosti u koje spadaju predmeti: Kiraet, Akaid, Fikh, Ahlak, Hadis, Tefsir i Povijest islama;

2. jezičko područje u koje spadaju sljedeći jezici: Bosanski jezik, Arapski jezik, Engleski jezik i Turski jezik;

3. i područje prirodno-društvenih nauka u koje spadaju: Historija, Sociologija, Pedagodija, Filozofija, Psihologija, Biologija, Geografija, Matematika i Informatika.

Zahvaljujući sveobuhvatnom pristupu svim savremenim naučnim oblastima, svršenici medrese upisuju fakultete koje žele u zemlji ili inostranstvu. Savremen obrazovni program medrese rezultira prisustvom njenih svršenika u svim ozbiljnim naukama i ustanovama širom svijeta, što je još jedno priznanje medresi za kvalitet koji obećava.

Vannastavne aktivnosti podrazumijevaju niz slobodnih aktivnosti neophodnih za obrazovanje i trajno usvajanje islamskih principa i društvenih normi. Bazirane su na izboru učenika i zadovoljavaju potrebe svagog učenika pojedinačno. Učenici slobodno vrijeme mogu provoditi u biblioteci, savremeno opremljenoj teretani, učionici, šetnji ili odmaranju do početka korepeticije. Odmor između obaveznih i slobodnih aktivnosti ispunjen je namazima koje učenici klanjaju u Sinan-begovoj džamiji.

Pored nabrojanih aktivnosti, učenici svake sedmice uče redovnu hatmu sa svojim odgajateljima i profesorima. Svake godine se na nivou škole organizira kviz znanja, čime se učenicima daje mogućnost da pokažu stepen razumijevanja islamskih principa i uopće društvenih nauka. Naši učenici su redovno prisutni na takmičenjima u znanju stranih jezika i takmičenjim učača Kur’ana na novu medresa diljem Bosne i Hercegovine i šire.

Posebnu vrijednost i značaj imaju tribine, koje su dio ustaljene prakse učenika medrese, na kojima oni kroz temeljna izlaganja o pojedinim aspektima iz islamske i društvene nauke, ističu potrebu kvalitetnog znanja i odgoja za opće dobro društva.

Također dio ustaljenih slobodnih aktivnosti su i debate koje se organiziraju kako na nivou škole tako i na nivou drugih medresa i srednjih škola. Ono čime se posebno mogu pohvaliti učenici „Gazi Isa-begove medrese“ je skoro dvodecenijsko publikovanje lista „Softa“ čiji sadržaj kreiraju isključivo oni sami, čime afirmiraju svoje talente i spremaju se za aktivno učešće u reformi drušvtene zajednice.

MEDRESA – TVOJ DRUGI DOM

Kviz znanja između učenika medrese

Učešće učenika Medrese na debati

Tribina učenica u ženskoj medresi

Učenje hatme u muškoj medresi

Učenička tribina u Sinan-begovoj džamiji

Na času Fizičkog

Učenici medrese na izletu

Za još fotografija iz medrese Gazi Isa-beg na LINKU

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles