30. Maj 2018

Slikovni rezultat za ramadan iftar

Mubarek mjesec ramazan je mjesec milosti, oprosta, mjesec Kur'ana a.š. u kojem se nalazi Noć Kadr koja je bolja od 1000 noći. Ona nije tačno precizirana u Kur'anu i hadisu, ali je Poslanik s.a.v.s. rekao: ,,Tražite je u posljednjoj trećini mjeseca ramazana, u neparnim noćima”. Jesmo li ikad razmišljali o vrlinama mjeseca ramazana?

Prenosi se od Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik a.s. rekao: ,,Čovjek se za dobra djela nagrađuje desetostruko, pa sve do sedam stotina puta”, a Uzvišeni Allah je rekao: ,,Post je Moj! I Ja za njega posebno nagrađujem! Jer, čovjek ostavlja hranu, piće i uživanje radi Mene.”

Postač ima dvije radosti: prva radost mu je iftar nakon posta, a drugu će osjetiti kad se susretne sa svojim Gospodarom, Allahom dž.š. Zadah iz usta postača draži je Allahu od mirisa miska.

“Post je štit od kazne- kazao je Poslanik s.a.v.s. – sve dok neko ne probije taj štit griješenjem”. Zato se čuvajmo griješenja, ružnih djela, ružnih riječi, ogovaranja i sl., jer ako ne ostavimo nabrojano, nema potrebe da ostavljamo hranu i piće. Alija r.a. je jednom prilikom rekao: ,,Nije post ustezanje od hrane i pića, već ustezanje i od loših djela i ružnih riječi”. Postač je u ibadetu, sve dok ne počne ogovarati, zato posebno se čuvajmo ogovaranja u ovom mubarek mjesecu!

Ramazan mora na nas uticati pozitivno, tako da poslije ramazana,
trebamo, bar za nijansu, biti bolji nego što smo bili. Ne odbija se dova putnika, bolesnika, onome kome je učinjena nepravda i dova postača. Zato prediftarsko vrijeme trebamo iskoristiti da što više molimo Allaha i učimo dove za sebe, svoju porodicu i ummet širom svijeta.

Braćo i sestre, nek nam ovaj mubarek mjesec protekne u istinskom ibadetu. Dovimo jedni za druge, i pazimo na ponašanje, kad se ustežemo od hrane i pića, ustegnimo se i od ružnog govora!

Autor: Fahir Nicević

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles