8. Novembar 2017

Istovremeno, list Haaretz navodi da saudijska vanjska politika koju vodi prestolonasljednik Mohammad bin Salman doživljava poraz za porazom.

Jared Kushner, savjetnik i zet američkog predsjednika Donalda Trumpa, razmatrao je sa saudijskim prestolonasljednikom Mohammadom bin Salmanom mogućnosti uspostavljanja diplomatskih veza između Rijada i Tel Aviva, objavio je izraelski list Jerusalem Post.

U članku objavljenom na sajtu lista autor Bob Mason ističe da “otvoreni dijalog između Saudijske Arabije i Izraela predstavlja najvažniji zaokret u regiji”.

Mason smatra da tajna posjeta Bin Salmana Tel Avivu u septembru predstavlja dokaz da Saudijska Arabija želi normalizovati odnose s Izraelom, “koji nikad dosad nisu bili na ovako visokom nivou”.

Što je žešći “sunitsko-šiitski” sukob, preciznije, sukob između Saudijske Arabije i Irana, Rijad i Tel Aviv preduzimaju dodatne mjere ka jačanju saradnje kako bi se suprotstavili iranskoj dominaciji, navodi autor.

Zahvaljujući sunitsko-šiitskom sukobu, Izrael je dobio šansu uspostaviti savezništvo s arapskim svijetom, naročito sa Saudijskom Arabijom, ističe Mason.

On pojašnjava da su i Saudijska Arabija i Izrael zabrinuti zbog činjenice da je Iran dobio pristup sredstvima vrijednim 100 milijardi dolara u SAD-u, koja su mu odmrznuta nakon primjene nuklearnog sporazuma Teherana i svjetskih sila. Dvije zemlje svjesne su da jačanje iranske ekonomije znači i dodatnu vojnu moć, naročito na polju balističkih raketa.

“Rijad i Tel Aviv razmjenjuju obavještajne podatke o zajedničkim neprijateljima u regiji”, navodi autor dodajući da “dvije strane imaju isti stav u vezi s pitanjem opasnosti iranske uloge u regiji”.

Mason podsjeća na objavljeni izvještaj u kojem se spominje spremnost Saudijaca da pruži usluge izraelskoj vojsci prilikom napada na iransku teritoriju.

Bojazan zbog Turske

Jerusalem Post navodi da je “saudijsko-iransko savezništvo u sukobu s vanjskom politikom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, naročito kad je u pitanju jačanje odnosa Turske i Irana”.

Činjenica da se Turska nalazi na vrhu liste najjačih vojnih sila u regiji, prema ocjeni portala Global Firepower, čini zbližavanje Ankare i Teherana dodatno opasnim. Iransko-turska vojna saradnja i usklađivanje regionalnih politika predstavlja izazov i za Izrael i za Saudijsku Arabiju.

Mason vjeruje da američka administracija želi napraviti prekretnicu u palestinsko-izraelskom sukobu kako bi se poboljšali odnosi Izraela i arapskih zemalja.

I Washington i Tel Aviv, navodi autor, žele iskoristiti veze sa Saudijskom Arabijom kako bi se uspostavila nova ravnoteža snage na Bliskom istoku, gdje bi Izrael imao manje dominantnu ulogu.

Uspostavljanje službenih odnosa s Rijadom pozitivno bi se odrazilo na ekonomske prilike u Izraelu, s obzirom na to da bi uvoz nafte i naftnih derivata iz Saudijske Arabije snizio troškove uvoza energije. Osim toga, Izrael bi mogao igrati značajniju ulogu u opskrbi Rijada oružjem i vojnom opremom, imajući u vidu da je Saudijska Arabija najveći potrošač u regiji.

‘Poraz za porazom’

S druge strane, Zvi Bar'el u članku objavljenom u listu Haaretz navodi da saudijska vanjska politika koju vodi prestolonasljednik Mohammad bin Salman doživljava poraz za porazom.

U članku objavljenom u utorak Bar'el ističe da “rat u Jemenu nije ni blizu kraja i da je saudijska vojska zagazila duboko u jemensko blato. Istovremeno, ta zemlja izgubila je utjecaj u Siriji uprkos pomoći koju je pružila sirijskim organizacijama”.

Kriza s Katarom pokazala se “strateškom greškom” zato što je blokada te zemlje dovela do raskola u Vijeću za saradnju u Zaljevu, a nije primorala Dohu da promijeni svoju politiku.

Bar'el smatra da posredovanje Bin Salmana u rješavanju palestinsko-izraelskog konflikta dosad nije donijelo nikakav rezultat.

Odbacio je tvrdnje saudijskih vlasti da su hapšenja prinčeva, bivših ministara i biznismena u toj zemlji dio borbe protiv korupcije. Kazao je da je ustvari riječ o Bin Salmanovim nastojanjima da ojača svoju poziciju prije nego što preuzme vlast u Rijadu.

Autor se na kraju pita: “Jesu li se odjednom probudili etički motivi za čišćenje zemlje od korupcije ili je riječ o čovjeku koji žuri da preuzme vlast dok mu je otac još živ?”

Izvor: Agencije


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Jerusalem Post: Zbližavanje S. Arabije i Izraela

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles