18. Maj 2017

Novi Pazar – Novi Pazar i dalje nazivaju “dolinom dzinsa“, iako je više od decenije tekstilna industrija u stagnaciji.

Od više stotina mini pogona u kojima su se proizvodile farmerice, danas radi tek tridesetak. Međutim, vlasnici kompanija, analitičari i ekonomski stručnjaci jedinu šansu za oporavak novopazarske dzins industrije vide u osvajanju evropskog tržišta.

Novopazarska kompanija “Brug dzins” godišnje ostvaruje oko 350 hiljada evra prihoda zahvaljujući izvozu na tržište EU. Plan vlasnika je da ta dobit bude tri puta veća.

Vlasnik kompanije “Brug dzins” Nihad Ugljanin kaže da se nada da ulaskom u EU će moći da uposli i slobodne kapacitete, nekih novih 20-30 radnika.

“Brug dzins” nije jedina novopazarska firma čiji se proizvodi mogu kupiti u zemljama EU.

Stručnjaci za ekonomski razvoj Sndzaka kažu da je podrška kompanijama bila potrebna da naprave prve korake ka velikom tržištu.

Samir Kačapor direktor SEDA navodi da su u saradnji sa programima EU organizovali nekoliko sajamskih nastupa za kompanije posebno iz oblasti tekstila i obuće, ali i iz oblasti namještaja.

“Tu su naše firme dobile šansu da se internacionalizuju, da prestave naše proizvode inostranim kompanijama i imali smo jako puno uspjeha u tome”, rekao je Kačapor.

Ovdje ocjenjuju da su novopazarski konfekcionari i proizvođači dzinsa prepoznali važnost plasiranja robe na evropsko tržište koje je postalo interesantno nakon potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini kojom su ukinute carene između Srbije i članica unije.

Kačapor dodaje da Italijani, Turci a i konkurencija iz Kine puno radi na dizajnu, tako da se moraju i privrednici iz Novog Pazara naučiti tome.

Da je evropsko tržište velika šansa za sve dzins kompanije slažu se i iz kancelarije za evropske integracije i kažu da su proizvodi konkurenti u evropskoj zajednici.

Direktorka Kancelarije za Evrointergacije Ksenija Mileković kaže da koliko god bila važna makroekonomska stabilnost bez malog i srednjeg sektora se jako teško beleži rast.

Mnoge kompanije pripremaju nove kolekcije za evropsko tržište, većim izvozom u EU, smatraju njihovi vlasnici napraviće se značajni pomaci kako u ekonomskom smislu tako i upošljavanju novih radnika.

(Glas zapadne Srbije)

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles