20. Oktobar 2017

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin je kazao delegaciji cionističkih kršćana da njegova zemlja nije u ratu sa islamom.

Govoreći jučer u Jerusalemu tokom sastanak sa vođom Kršćanske crkve ciona (ZCC) iz Afrike, biskupom Barnabasom Lekganyana, Rivlin je kazao: “Mi nikada nismo bili u vjerskom ratu sa islamom, mi shvatamo da moramo živjeti u harmoniji”.

Izgleda da su Rivlinovi komentari još jedan pokušaj da se ospori da je sukob u Palestini vjerski rat. On je i ranije također kazao: “Mi nemamo spor s islamom, niti smo imali, niti ćemo imati, također, a ni danas nemamo”.

U intervjuu za izraelsku televiziju, Rivlin se žalio na što se previše pažnje daje vjeri, kazavši: “Nacionalistička borba, izraelsko-arapski sukob, se pretvorio u jevrejsko-muslimanski sukob, i na moju žalost obje strane to razumiju- razumiju ali ništa ne rade po tom pitanju”.

Kritičari ističu ironiju Rivlinovog obraćanja delegaciji kršćanskih cionista- članovima čiji jedini afinitet prema Izraelu je inspirisan njihovim kršćanskim učenjem- samo kako bi naglasio  kako sukob u gradu, koji se smatra okupiranim po međunarodnom pravu, nije vjerski.

Međutim Rivlinovi komentari su oprečni njegovoj prošlosti. Izraelski predsjednik je sedma generacija građana svetog grada, njegovi preci su živjeli vjekovima pod arapskim i muslimanskim vladarima sve dok njihova vladavina nije osporena podrškom cionizmu, koji je oduvijek bio vjerski pokret.

Rani cionisti, poput oca modernog cionizma, Theodor Herzla, i osnivača države Izrael, David Ben Guriona, su možda bili daleko od vjere, ali jedno od njihovih glavnih opravdanja za uspostavljanje jevrejske nacionalne države u Palestini jeste Biblija i tvrdnja da je to zemlja koju je Bog obećao Jevrejima.

Jedna od glavnih prepreka za stvaranje palestinske države je porast ekstremnih jevrejskih naseljenika, čije naseljavanje je upravo vladin projekat.

IslamBosna.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Izraelski predsjednik- Mi nismo u ratu sa islamom

Facebook Comments

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles