11. Januar 2018

Izraelske okupacione snage oduzele su palestinskim zatvorenicima više od 2.000 naučnih radova i knjiga u zatvoru Hadarim, navodi se u izvještaju organizacije Klub palestinskih zatvorenika, koja se bavi pravima palestinskih zatvorenika. 

Ova organizacija za zaštitu ljudskih prava navodi da okupacione vlasti oduzete studije i knjige smatraju materijalom koji se tiču „sigurnosnih pitanja”.

Izraelska snage redovno ugrožavaju obrazovne programe u zatvorima oduzimajući palestinskim zatvorenicima knjige i opstruirajući upis zatvorenika na univerzitete, dodaje se u izvještaju ove organizacije.

Prema izvještaju Kluba palestinskih zatvorenika, Hadarim, u kojem se nalazi oko 120 palestinskih zatvorenika, do sad je bio jedini zatvor koji je zatvorenicima omogućavao da nastave svoje visoko obrazovanje. Zatvorenici koji su završili fakultete podučavali su svoje kolege i pomagali im pri pisanju stručnih radova.

Bivši zatvorenik zatvora Hadarim, Amin Abu Wardeh, sada na slobodi, potvrdio je da su okupacione vlasti od zatvorenika oduzele njihove bilježnice, pisane radove, ali i knjige koje su dobili od Crvenog krsta u suradnji sa upravom zatvora.

Oni žele da zatvorenici ostanu neobrazovani i zato im oduzimaju njihove univerzitetske udžbenike i stručnu literaturu pod izgovorom da su to „materijali koji potiču na nasilje”.

Pripremio: Abdullah Nasup

(saff.ba)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Izrael zaplijenio dvije hiljade knjiga od palestinskih zatvorenika

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles