6. Maj 2018

Potpisan Memorandum o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas u Istanbulu, tokom tursko-srpskog biznis foruma, Memorandum o saradnji s turskom građevinskom kompanijom “Tašjapi” čiji se dio odnosi i na gradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

Na osnovu tog memoranduma, turska kompanija treba da uradi tehničke i finansijske prijedloge nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji.

“To su rehabilitacija regionalnih puteva Novi Pazar-Tutin i Aljinovići – Sjenica – Novi Pazar, kao i gradnja obe dionice autoputa Beograd-Sarajevo koje se nalaze u Srbiji, od Kuzmina do Sremske Rače, i od Požege do Kotromana, odnosno granice sa BiH”, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva.

Kako se navodi u saopštenju, o tim predlozima odlučivaće posebna radna grupa Vlade Srbije.

“Za Srbiju je važna izgradnja autoputa od Beograda do Sarajeva, a taj projekat je i od velikog značaja za čitav region. Srbija je spremna za gradnju autoputa, kako za pravac preko Sremske Mitrovice, tako i za pravac preko Požege, Užica i Kotromana. Zato smatram da je memorandum s turskom kompanijom ‘Tašjapi’ još jedan dobar korak u tom pravcu. Očekujemo da tokom posjete Turskoj razgovaramo i o modelima finansiranja izgradnje tog autoputa”, izjavila je ona.

Potpredsjednica Vlade Zorana Mihajlović članica je državne delegacije koju predvodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a koja se od danas nalazi u dvodnevnoj posjeti Turskoj.

U ponedjeljak u Ankari nakon razgovora dvojice predsjednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, Mihajlovićeva će potpisati i Memorandum o razumjevanju i saradnji u aktivnostima istraživanja i razvoja u oblastima saobraćaja izmedju Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske o medjunarodnom drumskom transportu putnika i tereta.

Tokom posjete potpredsjednica Vlade imaće i bilateralne sastanke s predstavnicima Ministarstva saobraćaja i komunikacija o mogućnostima saradnje u infrastrukturi.

Zukorlić o Erdoganovoj posjeti – Najznačajnija je inicijativa o autoputu Sarajevo-Sandžak-Beograd

Zećirović na terenu sa turskom delegacijom o obnovi regionalnih puteva u Sandžaku

Zećirović sa delegacijom Republike Turske o rekonstrukciji puteva u Sandžaku

(n1)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles