2. Februar 2017

slika 1

Autor: Dženis Ramović

Već nekoliko dana prolazi mi kroz glavu, kako većina ustanova, objekata, projekata, koji samom svojom početnom namjerom vraćaju vjeru u to da možda nisu svi pod uticajem 21. vijeka. Zapravo se utope u sivilo. Konkretno svoje mišljenje želim da iznesem za medresu “Mehmed Fatih” ustanova koju smo čekali 100 godina, ustanova koja je trebala obećati nama muslimanima lijep odgoj i učenje o islamu. Prije nekoliko saznajem da je novi direktor medrese donio odluku o spajanju muškaraca i cura u isto odjeljenje.

U početku pomislih, sigurno jer nema dovoljno mjesta, veliko interesovanje. Pa na neki način ublažih tu gorčinu zbog tog postupka. Ali ubrzo nakon toga saznajem da i u Rožajama su isti takvi planovi. Znam da će vama izgovor biti da ne treba da vas uči osoba koja je tek počela da se školuje, ali ovo je mišljenje većine, vjerujte. Također očekujem da će odgovor na sve ovo biti ona rečenica koje sam se naslušao kao učenik medrese, kad god bi vam neko uputio kritiku “psi laju, dok karavani prolaze.” Kako god, odlučio sam javno da kažem ono sto mnogi misle, kako omladina, stariji ljudi, školovani, ili ne, bez obzira. Razlog zašto šute ne znam, danas se nije teško utopiti u sivilo.

Sve ovo što ću napisati misle i mnogi učenici medrese, ali i oni koji bi iznijeli ne smiju. Jer je poznato da zbog obične podjele neke stranice ili ljudi koje vi ne podržavate mogu dobiti prijeteću poruku direktora, ili nekog profesora te ustanove. Ali evo ja ću, pa da počnem. Gospodo, roditelji te djece da su htjeli mješovita odjeljenja ne bi svoju djecu poslali tamo gdje jesu. Svi vi uvaženi profesori ste prošli te godine, svi vi također znate koliko imate problema kad su u pitanju odnosi između medresanata i medresantica. Umjesto da poradite ne smanjenju činjenja harama, vi suprotno. A onda kada se pojavi osoba koja vam javno okači fotografije šta rade vaši medresanti, u stanju ste da nađete hiljadu razloga zašto ta osoba ne bi trebala da vas osuđuje. Zar ne znate da momku i curi nije dozvoljeno biti u istoj prostoriji. Znate ali šutite zbog raznih interesa.

U početku vam je izgovor bio da ste mlada medresa, a šta vam je sad? Ili vječno da vas gledamo kao mladu medresu? Koliko vaših učenika pomisli da su bili bolji prije medrese nego nakon? Koliko su vam učenici skloni porocima? A zašto? Ja ću vam reći. Zbog vašeg koncepta, sankcionisat ćemo samo pušenje u okviru medrese, a to da li će učenik u nekom kafiću zapaliti cigaru ispred profesora vas ne zanima. Sjetite se amaneta na koji su vam poslana ta djeca, razmislite sa koliko godina ona dođu kod vas. Koliko imate klanjača? Znam, ni 5%. A zašto? Jer profesori na sabah bude sa letvama, udarajući u ormare, zidove, dranje, I ostale primitivne metode. Gdje su vam predavanja o namazu? Uspjeh vam je ako vam se 2 cure tokom godine pokriju. Ali ne, bitno je da svi vozite dobra auta, dobre plate. I da se na svakom koraku dičite, a nažalost nemate čime. Bitno je da ste pobjegli iz svojih krajeva, I da svi gradite kuće u Podgorici u roku od četiri godine, impresivno, priznajem.

Razmislite šta roditelji očekuju od vas, kada vam pošalju dijete, a kakvo im ih vi vratite. I ne tražite izgovore, to nisu neuspjesi te djece kada pogriješe već vaši. Nikako ne može dijete sa 16/17 godina biti izgrađena ličnost, vi ste tu da ih uputite.

Koliko imate predavanja kada je u pitanju pušenje cigareta? Za moje četiri godine provedene gore, nijedno. Ali bitno je da učenici vide primjer u profesorima koji su većina pušači, da vi to smatrate pokuđenim, a ne haramom. Da je učenik u mogućnosti vidjeti profesora sa cigaretom. Ili čak ako pokuca na vrata vaspitača da ga zapecaju oči od dima. Bitno je da vi ispunjavate sve uslove da budete islamska gimnazija, a ne medresa.

Bitno je da vaši profesori se ne trude da budu uzor tom djetetu, čast izuzecima. Da su vam učenici skloni svim vidovima poroka. A za njihove roditelje I amanet koga briga, vi uvijek nađete izgovor. Bitno je da vi takvi odgovarate Podgorici, da vi takvi odgovarate režimu koji je u Crnog Gori, pa makar cijena bila da vi takvi ne odgovarate islamu.

(facebook.com)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles