10. Juni 2018

Piše: Abdullah Nasup

U intervjuu izraelskom desničarskom listu Makor Rishon, američki Židov Malcolm Hoenlein, otkrio je da ima velik uticaj na mnoge arapske lidere u regiji i govorio je o odnosima koji ga povezuju s mnogim arapskim kraljevima i predsjednicima. Kazao je kako dugo godina gaji bliske veze s brojnim vođama, kako je kazao, umjerenih arapskih država i tokom tog perioda osjetio je koliko su arapske vođe svjesne židovskog uticaja u američkim političkim krugovima.

Sedamdesetčetverogodišnji Hoenlein jedan je od najuticajnijih židovskih lidera u SAD-u. Od 1986. godine je pomoćnik predsjednika Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations.

Jedna od važnih epizoda u kojima je učestvovao a tiče se regionalnih odnosa na Bliskom istoku je oslobađanje trinaest Židova iz Irana. Iranske vlasti su 1999. godine u Širazu uhapsile i osudile trinaest Židova pod optužbom da su izraelski špijuni. „Konferencija predsjednika“, kaže, „pokrenula je aktivnosti radi oslobađanja te grupe. U sklopu aktivnosti kontaktirali smo niz lidera arapskih i muslimanskih zemalja. Oni su iranskom vođstvu uputili pisma tražeći oslobađanje grupe, a neki su zaprijetili da će prekinuti diplomatske odnose sa Iranom ako njihove vlasti ne oslobode grupu. Kad sam pročitao neka od tih pisama, nisam mogao kontrolirati suze. Konačno, 2002. i 2003. godine uspjeli smo osloboditi grupu. Ovo iransko iskustvo naučilo nas je kako da komuniciramo sa arapskim vođama.“

Hoenlein je  ispričao kako ga je jedan japanski šef vlade, čije ime nije želio otkriti, pitao: „Kako to da Židovi imaju toliki uticaj u svijetu“. „Odgovorio sam da je to zato što se taj uticaj itekako tiče nas, jer nas vodi ostvarenju naših interesa. Zato se Židovi miješaju u mnoga dešavanja u svijetu“ kazao je i dodao: „Mnogi izraelski ministri s kojima se susrećemo iznenađeni su veličinom posla koji radimo, a koji najčešće ne izlazi u javnost, jer nismo zainteresirani za objavljivanje. Devedeset posto naših aktivnosti u arapskim zemljama, te s čelnicima svijeta i Izraela, ne pronađu put do medija.

Tajni sastanci i posebna osjećanja

„Svi arapski lideri sarađuju s nama jer znaju da ih nećemo dovesti u neugodnu situaciju pred njihovom javnosti i nećemo dopustiti curenje informacija, tako da imaju veliko povjerenje u nas. Zato sam od tih ljudi čuo vrlo vrlo posebne priče i uspio otkriti slabosti svakog od njih.“

„Mi se arapskim liderima ne predstavljamo kao izaslanici Izraela ili SAD-a, nego kao predstavnici američke židovske zajednice i većina naših posjeta arapskim zemljama se obavlja u tajnosti daleko od medija. Prije nekoliko godina  susreli smo se sa egipatskim predsjednikom Abdulfettafom Sisijem, koji nas je veoma iznenadio objavivši na Facebooku sliku sa našeg sastanka, jer smo očekivali da će, kao i drugi arapski lideri, sakriti od javnosti da se sastao sa nama.“ kaže Hoenlein, a na pitanje o tome da li smatra da Sisi može stabilizirati Egipat odgovara: „Lično ga cijenim i svjestan sam da je bio suočen sa problemima. On kada dođe u New York odmah nas kontaktira i inicira održavanje zajedničkih sastanaka, a kad putujem u Egipat, sam ili sa predsjednik Konferencije, uvijek se sastanemo. Jednom prilikom je uputio poziv svim članovima Konferencije predsjednika američkih židovskih organizacija.“

Vrlo snažan odnos ima sa jordanskim kraljem Abdullahom II, jer je i sa njegovim ocem imao dobre odnose. Odnos sa marokanskim kraljem Muhammedom VI, također je opisao kao dobar i kazao kako marokanski kralj prilikom posjeta New Yorku traži sastanke sa njim.

Kontakti sa Asadom

Sa sirijskim predsjednikom Bešarom Asadom upoznao se 2011. godine i tom prilikom mu predao pismo premijera Benjamina Netanyahua.

„Prije takvih posjeta sastanem se sa visokim američkim zvaničnicima kako bismo vidjeli na koji način možemo izvršiti veći i snažniji uticaj.“, kaže Hoenlein, a zatim objašnjava: „Asad me je kontaktirao preko arapskih izaslanika i diplomata, i pozvao da posjetim Damask. Rekao sam im: „Znam koliko će Asad imati koristi od moje posjete, ali, šta ja dobijam time?“ Neki od mojih susreta s njima bili su usmjereni na traženje informacija o izraelskim vojnicima nestalim u bitki kod Sultan-Jakuba u Libanu 1982. godine, i informacije o sudbini izraelskog špijuna Elija Cohena. Asadovi izaslanici su negirali da išta znaju o tome, ali je kasnije Asad izrazio spremnost da razgovaramo o svim otvorenim pitanjima.“

Na posljednjem sastanku koji je trajao tri sata i pet minuta, nakon izbijanja Arapskog proljeća u Egiptu i Libiji, kaže, Asad mu je rekao da neće napustiti vlast čak i ako dođe do ustanka u Siriji jer „ako ja sa svojom porodicom napustim Siriju, oni će uništiti alevije“, kazao mu je Asad.

Posjeta UAE-u

„Nedavno je naša delegacija posjetila Ujedinjene Arapske Emirate, gdje su naši domaćini bilo toliko pažljivi da su iz Južne Afrike doveli nadzornika koji se brinuo da tokom cijelog boravka konzumiramo košer hranu, koja je pripremana u jednom od najskupljih restorana u Dubaiju. Prilikom posjete susreli smo se sa političkim i vjerskim vođstvom. Iza kulisa, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima se dešavaju mnoge pozitivne promjene u odnosu prema Izraelu, jer postoje zajednički interesi i zajednički neprijatelj, Iran. Štaviše, lideri UAE su nam kazali da je Izrael odgovoran za stabilnost na Bliskom istoku i da je to njihova jedina nada u suočavanju sa njihovim neprijateljima i žele riješiti izraelsko-palestinski sukob, jer to je jedina prepreka za uspostavljanje formalnih odnosa između UAE i Izraela. Veoma su frustrirani prema palestinskom vođstvu, koje je potrošilo mnogo novca bez ikakvih rezultata.

Erdogan

Upitan o odnosu s turskim predsjednikom Redžepom Tajjipom Erdoganom, rekao je da je to „osoba koju ne možete potkupiti. Ima jasne ciljeve i radi na tome da ih ostvari. Smatram da su Sjedinjene Države pozvane da se sastanu sa njim za dobrobit tursko-izraelskih odnosa, koji su u posljednje vrijeme veoma turbulentni, što bi trebalo da nas sve brine.”

Hoenlein je intervju završio vrlo interesantnom opservacijom: „Obrati pažnju na sljedeće: predsjednik Donald Trump posjetio je Jerusalem, stavio na glavu kipu (židvosku vjersku kapu zvanu i jarmulka ), otišao do Zida plača, čitao iz Tore i izrazio kako stoji na najsvetijem mjestu na svijetu za Židove – što smatram mnogo važnijim od premiještanja američke ambasade u Jerusalem – ali, u arapskom svijetu to nije izazvalo ni jedan jedini protest!”

(saff.ba)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Ispovijest najuticajnijeg američkog Židova o arapsko-muslimanskim liderima: Erdogana ne možete potkupiti…

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles