26. Maj 2017

Bizarne izjave sa salvom neosnovanih napada, podvala i munafikluka na račun neistomišljenika koje svako malo daju pojedini sandžački politačari, najčešće u nedostatku argumenata i u situacijama pojačanog emocionalnog naboja naroda, sve češća su pojava na našoj političkoj sceni uslijed bezidejnosti i kvalitetne misli, naročito kod funkcionera SDA stranke, a pogotovu Enisa Imamovića.

Konačnom diferencijacijom bošnjačke politike u Sandžaku i Srbiji formiranjem SDA-SDP bloka na jedinome zajedničkome osnovu – strahu od Bošnjačke demokratske zajednice i njenog lidera narodnog poslanika Muamera Zukorlića – nestala je i formalna ograda između ove dvije interesne udruge i ranija prekrivanja iza nacionanih ili vjerskih interesa, odnosno socijalnih statusa više nisu mogućna. Obzirom da se SDA utopila u politiku SDP-a – kako reče narodni poslanik i šef odborničke grupe SDP-a u Novome Pazaru Muamer Bačevac na skupštini grada, prilikom obznanjena spomenute koalicije, “da im (odbornicima SDA) čestita što će od sada zajedno sprovoditi politiku osnivača SDP-a ministra Rasima Ljajića“ – rijetki predstavnici SDA koji se odvaže javno progovoriti ne znaju na čemu drugom da baziraju svoj nastup do neistinama na račun BDZ-a.
Htio sam vjerovati da je prethodni nebulozni tekst Imamovića kojim sluti da se autoput kroz Sandžak neće graditi i za to optužuje Muamera Zukorlića i držvnog sekretara u Minstarstvu građevinarstva Edina Zećirovića ekscesan slučaj te da će autoru negativno prihvatanje istog biti dovoljan išaret da više ne pokušava jefitnim podvalama prikupljati političke poene, a malo i očekivao da se oglasi direktno prozvani Zećirović pa nisam reagirao. Međutim, današnjim istupom Imamović potvrđuje da to nije iznimka već nekakva strategija samouništavanja i samoponištavanja te kao takva zaslužuje i adekvatan odgovor.
Tekstom pod naslovom „Vučićevi muslimani mogu sve, onima koji to nisu ruše džamije“ Enis Imamović ogoljava do kraja licemjernu politku svoje SDA Sandžaka. Napravit ćemo kratku analizu istog, kako bi ova tvrdnja postala jasna.

1. Vučićevi muslimani i oni koji to nisu

Žalosno je da jedan musliman sebi dozvoli iznošenje ovakve tvrdnje. Pojam musliman označava pripadnike islama, one koji vjeruju da je samo Allah Bog i Stvoritelj svega što postoji i da je Muhammed, a.s., Njegov poslanik. Dakle, muslimani ne mogu biti ničiji drugo do pripadnici ummeta Muhammeda, a.s., svako vezivanje ovog univezalnog pojma za bilo koju ličnost vodi u kult, a kult proizvodi sektu, a sekta najčešće naginje nevjerstvu. Sličan pokušaj imali smo u vrijeme komunizma, kada se uvela diferencijacija na veliko i malo „m“ u riječi musliman, od čega je veliko „M“ označavalo naciju, a malo „m“ vjersku pripadnost. Da li je Imamović potpao pod prvu ili drugu zamku, nije na nama da naslućujemo, ali obje varijante su pogrešne i opasne, makar istu stavljao pod znacima navoda.

2. Onima koji to nisu (Vučićevi muslimani) ruše džamije

Još opasniji dio izjave kojim Imamović implicitno odobrava rušenje džamija ili vjerskih objekata koje podižu muslimani koji ne pripadaju njegovoj političkoj partiji potvrđujući politiku koju je ova grupacija prethodnih decenija, nerijetko angažirajući policiju i žandarmeriju da se obračunaju sa vjernicima koji su stojički branili i odbranili svoje svetinje. Podsjetimo se da je još nekadašnji SDA gradonačelnik Novog Pazara Fevzija Murić pokrenuo policiju da ruši vakuf Lejlek džamije krajem devedesetih godina, pa da su 2006. godine pripadnici SDA demolirali Zgradu Fakulteta za islamske studije, te kulminacija tih napada nakon pokušaja udara na IZ 2007. Godine i svega što smo preživljavali u ovoj crnoj deceniji zaključno sa posljednjom hajkom na Zgradu Fakulteta za islamske studije koju je pokrenula SDP, a SDA podržala sa sve svojim liderom Sulejmanom Ugljaninom koji je sa pozicije predsjednika bošnjačkog nacionalnog vijeća pozivao policiju i žandarmeriju da ruše ovaj najstariji i najvažniji vakuf muslimana u Sandžaku. Dakle, riječ je o projektnoj matrici koju SDA još od devedesetih godina pokušava sprovesti: podjeli muslimana i njihovih džamija na one koje pripadaju SDA i one koje to nisu. Zaboravljaju da su vjera islam i Islamska zajednica iznad političkih podjela, i u tome je suštinska razlika između SDP-SDA interesne zajednice i BDZ-a, što je današnjom izjavom potvrdio i lider BDZ-a narodni poslanik muftija Muamer Zukorlić osudivši rušenje džamije u Zemunu, bez obzira što ista nije u sistemu IzuS.

3. Zukorlić svaljuje krivicu na opštinske organe

Neistina. Obmana. Podvala. Zašto ovo Imamoviću? Sumnjam da nije čuo ili pročitao Zukorlićevu osudu državnog vrha zbog rušenja džamije u Zemunu. Zašto onda govori neistine? Čemu služe podvale? Ako je radi jeftinih politčkih poena, onda je to strašno stupidno jer je Zukorlićeva izjava javna i jasna. Ako nije dobro obaviješten, deliatntizam. Ako je pogrešno obaviješte, amaterizam. Ako je ipak dobro obaviješten, licemjerstvo.

4. Opština nije imala nadležnost da izvede policiju i žandarmeriju, ali Vlada koju Zukorlić podržava jeste

Jedina tačna izjava koja otvara brojna pitanja i jedno priznanje. 2007. godine SDA i Ugljanin su uz svesrdu podršku Vlade Vojislava Koštunice slao kordone polcije i žandarmerije redovito slao kordone policije i žandarmerije na muslimane koji su branili džamije i vakufske objekte širom Sandžaka i Srbije. Kao nagradu za to, SDA ulazi u Vladu a Ugljanin dobija ministarsku poziciju zajedno sa Rasimom Ljajićem, a kordoni žandarmerije i policije iznova nasrću na džamije i vakufske objekte. Dakle, Ljajić i Ugljanin su ministri u Vladi koja šalje kordone žandarmerije na muslimane u Sandžaku. Sa druge strane, Zukorlić nije ministar u Vladi, istu podržava i partner je u skupštinskoj većini – ali se jasno ograđuje od rušenja džamije u Zemunu i osuđuje za ovaj postupak vrh vlast, govoreći da je isti u suprotnosti sa onim što on dogovara sa premijerom i izabranim predsjednikom. Javno, glasno i dirketno diže glas protiv ovakvog čina, a Imovićev ministar čiji politiku od skora, kako reče Bačevac, slijedi Rasim Ljajić i predsjednik Ugljanin šute. I jedan i drugi su dio izvršne vlasti, a šute.

5. Model koji se decenijama primjenjuje na podsticanju podjele među Bošnacima jedni mogu sve a drugi minimum

Još jedno priznanje Enisa Imamovića. Istina je da je taj model postojao i d su sve poltičke partije Bošnjaka do pojave Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka pristajale da budu implementatori takve politike. Međutim, Muamer Zukorlić i BDZ su prekinuli takvu praksu, stavljajući najvažnije nacionalne interese iznad poltike – pitanja vjere i Islamske zajednice, statusa Bošnjaka u Srbiji, statusa Sandžaka, bosanskoga jezika i cijeli set kolektivnih i individualnih prava. Oko ovi pitanja nema kompormisa, i stav Zukorlića i BDZ-a se ne mijenja bez obizra da li su pozicija ili opozicija vlasti. Drugim riječima, to je poltika partnerstva a ne poltronstva. A u takvom odnosu se koalicija SDP-SDA ne snalazi, zato i pokušava potencirati podjele na naše i njihove muslimane, naše i njihove Bošnjake. Stav BDZ je da su Bošnjaci jedan i jedistven narod, da podjela nema i nesmije biti po tom pitanju. Jedine podjele koje su moguće i koje su legitimne jesu podjele na one oji slijede ovu ili onu ideju unutar bošnajčkog naroda, ovu ili onu poltiku, ovu ili onu strategiju – ali su opet kao na početku tako i na kraju svi jedno, jedan narod Bonjaci, pripadnici jedne vjere Islama, govornici jednog jezika Bosanskoga.

Ramazanska poruka Enisu Imamoviću

U duhu nastupajućega mjeseca Božije milostu, muslimanui Bošnjaku, Enisu Imamoviću, kao i svim muslimanima i Bošnjacima pripadnicima politika Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka, Sandžačke demokratske partije, Stranke demokratske akcije Sandžaka i svima drugima, Ramazan šerif mubarek olsun uz želju da sva politička neslaganja rješavamo međusobnim dijalogom, razmenom argumenata i iznalaženjem načina da imamo jedinstven stav o nadpoltičkim pitanjima i narodnim i nacionlanim interesima.
Posebne selami i Ramazan šerif mubarek olsun muslimanima Zemuna, Beograda i cijele Srbije uz molbu Gospodaru da ovo iskušenje bude snaga za novi početak i ojača našu bratsku ljubav i poštovanje!

dr. Jahja Fehratović

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles