25. Septembar 2017
Ovih dana, u skladu sa potpisanim protokolom između turske agencije TIKA, Opštine Pljevlja, Islamske zajednice CG i Odbora IZ Pljevlja, izvode se radovi na izgradnji haremskog zida Husein – pašine džamije. O radovima na sanaciji ove džamije, započetim 2006. godine, uveliko su izvještavali brojni domaći i strani mediji, naglašavajući da je u pitanju jedan od najznačajnijih objekata islamske kulture u Crnoj Gori.
 
Međutim, ovih dana, sjenku na sve bacio je neodgovoran odnos odgovornih pojedinaca i Zajednice u cjelini, prema dijelovima haremskog mezarja. Naime, izvođač radova je, prema projektu izrade zida, jedan broj mezara uklonio i, sasvim izvjesno, po dogovoru sa predstavnicima Odbora IZ Pljevlja, iste odvezao na improvizovanu deponiju u naselju Ševari.
 
Slika sa deponije je, najblaže rečeno, šokantna: osim razbacanih i izlomljenih nišana, vidljive su i brojne ljudske kosti na gomilama šuta i raznog otpada.

Džematlije su ogorčene i neki od njih su pokušali da kontaktiraju rukovodstvo pljevaljskog Medžlisa. Po svemu sudeći, nikakav dogovor nije postignut a mlađe džematlije se spremaju da organizuju akciju kojom bi se prikupili posmrtni ostaci i dijelovi nadgrobnih spomenika – nišana i prebacili na lokaciju starog muslimanskog groblja.
Nevjerovatno je da se sve ovo dešava u zemlji koja je, kako njeno rukovodstvo navodi, na pragu ulaska u Evropsku Uniju!

Husein – pašina džamija je kulturno-istorijski spomenik pod zaštitom države i prosto čudi da niko nije našao za shodno da reaguje? Nažalost, ovaj slučaj nije usamljen. Nešto slično već par mjeseci se dešava u centru Bijelog Polja, gdje se takođe devastira staro muslimansko groblje i nemilice rasturaju posmrtni ostaci. Da ne pominjemo slične slučajeve u Starom Baru, Podgorici…

Odgovornost rukovodstva Islamske zajednice je neupitna. Postavlja se pitanje gdje su nadlježne službe lokalne samouprave, kao i da li je TIKA upoznata sa ovim dešavanjima? Šta radi Uprava za zaštitu kulturnih dobara?
U svakom slučaju, hitno je potrebno obustaviti sve radove dok se ovaj, najblaže rečeno, nemili slučaj ne ispita. Sve odgovorne sankcionisati a devastirane nišane i kosti sa deponije vratiti u harem Husein – pašine džamije, gdje im je i mjesto.
 
Autor: Mirsad Kurgaš
 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles