9. Februar 2017

Ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj izrazio je zabrinutost zbog djelovanja Srbije u posljednje vrijeme, nakon provokacija usmjerenih prema Kosovu, piše prištinski list Zeri.

On je izrazio zabrinutost zbog vojnog jačanja Srbije u posljednje vrijeme. Hoxhaj je Komisiji za vanjske poslove kosovske skupštine rekao da je premijer Srbije Aleksandar Vučić u januaru razgovarao o oružju i avionima koje je nabavila srpska vojska.

“Svoju uznemirenost želim podijeliti s vama općenito, budući da Srbija povećava svoj vojni potencijal i naoružanje. Sam Vučić je tokom svojih posjeta u januaru ove godine izvan Srbije govorio o novom oružju koje je kupila ta zemlja. Prema tome, bilans srpskih snaga nije isti kao što je bio prije nekoliko mjeseci”, kazao je Hoxhaj.

Višestruke provokacije

On je istakao da djelovanje Srbije na Kosovu i regiji predstavlja provokativni pristup i da to nisu izolirani slučajevi.

“Sistemske provokacije Srbije se nisu završile, a sada se sprema više scenarija provokacija protiv naše zemlje i regije”, kazao je Hoxhaj.

O kakvim se postupcima radi pojasnio je predsjednik Komisije za vanjske poslove Elmi Recica.

“Bez obzira o kakvim se postupcima radi – slanju vozova, izgradnji zidova, insistiranju na hapšenju [Ramusha] Haradinaja ili nečem drugom, mi tačno znamo da Srbija planira nešto čime će nanijeti štetu Kosovu i doprinijeti destabilizaciji regije”, kazao je Recica.

Istakao je kako Srbija želi novac od Evrope i eurointegracija, a oružje traži od Rusije i Bjelorusije, “a to je najveća opasnost”.

Izvor: Agencije

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles