3. Maj 2017

Image result for JKP “Vodovod i kanalizacija” novi pazar

Iako je tokom prošle godine JKP “Vodovod i kanalizacija” fakturisalo tek 43 odsto proizvedene vode, 2016. godinu završilo je u plusu od 705.000 dinara, pokazuje izveštaj o radu ovog javnog preduzeća.

U ovom dokumentu, u koji je radio Sto plus imao uvid, navedeno je da je tokom prošle godine proizvedeno 13,5 miliona kubika vode, da je fakturisano samo 5,8 miliona, dok se 7,7 miliona kubika vode “izgubi u mreži ili administraciji”.

I pored tih ogromnih gubitaka, ovo javno preduzeće je prošle godine ostvarilo rekordan prihod od naplate vode (212,3 miliona dinara), što predstavlja preko 71 odsto ukupnih prihoda u 2016. godini koji iznose nešto više od 299,7 miliona dinara.

Ukupni rashodi “Vodovoda i kanalizacije” u prošloj godini iznose 299 miliona dinara, od čega je na ostale nematerijalne troškove otišlo 129 miliona dinara (108 miliona obezvređena potraživanja, 13 miliona kamate), a na plate zaposlenih 115,5 miliona dinara.

Prema podacima iz izveštaja, plate u ovom javnom preduzeću kasne tri meseca, odnosno, poslednja isplaćena na kraju prošle godine bila je avgustovska.

U 2017. godinu ovo komunalno preduzeće ušlo je sa dugovanjima od 281,9 miliona dinara, od čega je više od polovine (148,4 miliona dinara) za neisplaćene zarade i doprinose radnicima.

“Vodovod i kanalizacija” raznim dobavljačima duguje 56,8 miliona dinara, a na ime otplate dugoročnog kredita 30 miliona dinara.

Sa druge strane, njihova potraživanja su duplo veća i na kraju prošle godine su iznosila 579,4 miliona dinara, od čega je oko 555 miliona na ime nenaplaćene vode.

Među najvećim dužnicima za neplaćenu vodu su Sportski centar Novi Pazar (3,2 miliona), TK Raška (2,5 miliona), dok su dugovanja Gradske uprave, Vojin Popovića, Samald komerca i firme Oktan pro oko milion dinara.

“Vodovod i kanalizacija” ima 160 radnika, od kojih je njih petoro na određeno vreme. Svih petoro su zaposleni tokom 2016. godine.

Izvor: Radiostoplus

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles