31. Juli 2017

Нови Пазар: модна индустрија  покретач дуалног образовања

Šest najuglednijih kompanija tekstilne industrije od naredne školske godine biće uključeno u dualno obrazovanje kroz saradnju sa Školom za dizajn tekstila i kože iz Novog Pazara, najavila je savetnica ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić.

Grujić je rekla da će učenici koji budu pohađali obrazovni profil modni dizajner kroz spajanje teorije i prakse steći znanje koji će im omogućiti da se zaposle odmah po završetku škole. 

“S obzirom na snagu tekstilne industrije u ovom regionu i podršku iz sistema obrazovanja, verujem da se među ovim mladim ljudima kriju budući poznati modni dizajneri”, poručila je Grujić koja je danas posetila Novi Pazar u okviru Karavana obrazovanja “Duh mladosti”.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, kroz tu manifestaciju građani Novog Pazara danas su imali priliku da se upoznaju sa modelom dualnog obrazovanja kao i školama i kompanijama koje su u njega uključene, a održana je panel diskusija na temu dualnog i preduzetničkog obrazovanja.

Novi Pazar je deveti grad od 33 grada i opštine koji je posetio Karavan obrazovanja “Duh mladosti”, a zamenik gradonačelnika Novog Pazara Emir Ašćerić otvarajući tu manifestaciju rekao je da je dualno obrazovanje jedan od dobrih mehanizama smanjenja nezaposlenosti mladih i razvoja privrede.

Direktorka sektora za edukaciju Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević rekla je da je Novi Pazar prepoznao važnost uvođenja dualnog obrazovanja.

“Jaka tekstilna industrija u Novom Pazaru će omogućiti da se đaci koji se odluče za smer modnog krojača školuju, ne samo u obrazovnoj instituciji, već istovremeno u jakim predstavnicima novopazarske tekstilne industrije”, navela je Kovačević i naglasila da će upravo na taj način đaci steći funkcionalna znanja i veštine.

Pojekat dualnog obrazovanja podržala je i Kancelarije za mlade u Novom Pazaru, a Ilija Mirosavljević iz omladinske organizacije “Spirit of Youth” zahvalio je Ministarstvu prosvete što je u toj organizaciji prepoznalo pouzdanog partnera za promociju dualnog obrazovanja po Srbiji.

(Blic)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles