8. August 2017

Grad Novi Pazar: Apel građanima da prestanu sa nenamenskim trošenjem vode!

Nekada su Novopazarci sanjali uredno vodosnabdevanje. Danas kada je taj problem rešen, kada dragocena tečnost dopire i do najudaljenijih kuća i naselja, javlja se problem nenamenskog trošenja vode, koji može izazvati ozbiljne posledice po sve građane i njihova domaćinstva, jer dnevne temperature danima prelaze 40 stepeni Celzijusa.

„Pijaća voda izuzetnog kvaliteta je nekada za mnoge bila misaona imenica. Istina je da su vremenske prilike ektremne, ali je naša obaveza da kao građani vodimo računa o vodi kao izvoru života, u toliko veća. Podsećamo sve da vodu ne treba trošiti nenamenski i apelujemo na one koji takovom ponašanju pribegavaju da prestanu da pijaćom vodom zalivaju svoja dvorišta, bašte, ulice. Za to postoje brojne javne česme. Poželjno je racionalnim, odgovornim ponašanjem u svakom trenutku omogućiti da sva domaćinstva u gradu imaju vodu. Ako se tendencija nenameskog trošenja nastavi, to neće biti slučaj“, kazala je zamenica rukovodioca u Odeljenju za zaštitu životne sredine, Malića Plojović.

„Vodu kao prirodan resurs treba čuvati i koristiti kao dragocenost u svakom momentu“, kazala je Plojevićeva.

I iz gradskog JKP „Vodovod“ poručuju da rasipanje vode niti je „ljudski niti verski opravdan postupak“, te da će, ako građani ne reaguju na javni poziv da prestanu nenamenski trošiti vodu, u saradnji sa inspekcijskim službama preduzeti mere suzbijanja ovakvog vida ophodjenja prema javnom dobru.

„Vode zaista ima u dovoljnim količinama, što se u periodu iza nas na ovako ekstremnim temperaturama ne pamti. Ipak, to što su količine optimalne nikako ne znači da vodu treba trošiti na neprimeren način. Setite se kako je bilo do pre nekoliko godina i odustanite od ideje ili navike da desetine i stotine litara kvalitetne pijaće vode prospete ulicom i dvorištem. Neodgovorno ponašanje može da nas vrati u vreme problema sa vodosnabdevanjem, kao što se to dešava u drugim gradovima Srbije, poručeno je ovom prilikom.

Zbog izuzetno toplih dana veliki broj gradova i opština u Srbiji ima problem sa vodosnabdevanjem, uprkos optimalnim kapacitetima pijaće vode. Razlog je upravo nesavesno trošenje vode od strane građana.

Izvor: novipazar.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles