23. August 2017

Srbija je, prema statističkim podacima, jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope, a analize pokazuju da je na ivici bijede svaki četvrti građanin.

Portal HowAfrica pruje nekoliko mjeseci objavio je spisak deset najsiromašnijih zemalja Evrope, odnosno država u kojima se živi gore i od afričkog prosjeka, po kojem je Srbija na četvrtom mjestu, iza Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije.

Srbija je na četvrtom mjestu liste evropskih zemalja u kojima se živi gore i od afričkog prosjeka. I istraživanje Republičkog zavoda za statistiku pokazalo je da je stopa siromaštva u Srbiji 25,5 odsto, te da je četvrtina građana u riziku da završi kao sirotinja.

Riziku od bijede najviše su izloženi mladi od 18 do 24 godine, dok najnižu stopu za rizik od siromaštva imaju ljudi stariji od 65 godina. Kad se gleda po regionima, u Srbiji se najbolje živi u Beogradu i Vojvodini, dok je jug na ivici provalije.

Pet opština Pčinjskog okruga spadaju u najsiromašnije u Srbiji, u kojima je stopa siromaštva veća od 50 odsto.

Prema statistici, najbijednije su opštine Tutin i Preševo gdje siromaštvo dostiže 63,6 odsto.

IZVOR: vesti-online.com

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles