27. April 2017

Francuska, Srbija – Bivši premijer Kosova je rekao da je od danas slobodan čovjek, da se vraća Kosovo; Vlada Srbije zakazala posebnu sjednicu povodom odluke suda.

Istražno vijeće Apelacionog suda u francuskom Colmaru odbilo je u četvrtak zahtjev Srbije za izručenje Ramusha Haradinaja, kojeg tužilaštvo Srbije tereti za ratne zločine počinjene na Kosovu, i ukinulo mu mjeru zabrane napuštanja Francuske.

Sud je dao negativno mišljenje povodom zahtjeva vlasti Srbije za njegovo izručneje, navodi se u saopćenju Apelaciong suda u Colmaru.

Dodaje se da francuski javni tužilac ima pravo u roku od pet dana uložiti žalbu Vrhovnom kasacionom sudu Francuske, prenosi Tanjug.

Nakon odluke suda, Haradinaj, lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, izjavio je da je “ovo pobjeda Albanaca” i da je on danas slobodan čovjek da se vrati kući.

‘Ova bitka je dobijena’

Obratio se svojim pristalicama ispred suda, rekavši da je “ova bitka dobijena” i zahvalio im na podršci.

Odluka suda o oslobađanju bivšeg premijera Kosova i nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova u sudnici je dočekana aplauzom.

“Pošto sam sada slobodan, idem da dobijem pasoš u Strasbourgu. Nadam se da ću se danas vratiti na Kosovo. Izgubljena su četiri mjeseca, vrijeme je dragocijeno”, rekao je Haradinaj.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zakazao je posebnu sjednicu Vlade u četvrtak, čija je tema odluka suda da ne izruči Haradinaja Srbiji.

Sjednica je zakazana za 11:00 sati, saopćeno je iz Vlade.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švicarske i Francuske, po Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije potom je uputilo zahtjev Francuskoj za njegovo izručenje, uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku.

Oslobođen pred Haškim tribunalom

Haradinaj je sedam dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtjevu Srbije za izručenje čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno napuštati teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i dokazima, koji su proslijeđeni sudu u Colmaru.

Haradinaju je suđeno pred Haškim tribunalom za ratne zločine počinjene na Kosovu, ali je 2012. godine pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine, a riječ je, kako je Beograd saopćio, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Izvor: Agencije

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles