10. Oktobar 2017

Novi Pazar već je spreman za zvaničnu posetu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji. Biće to druga Erdoganova poseta tom gradu, centru Raške oblasti, koju Bošnjaci nazivaju Sandžak. Evo šta kažu Pazarci.

Prvi put Erdogan je boravio u Novom Pazaru 2011, kao premijer. Drugi put doći će kao predsednik Turske, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Novi Pazar spremno dočekuje prvog čoveka Turske. Okićen je crvenim i belim trakama, a na bilbordima je lik Redžepa Tajipa Erdogana.

Tada, kao i sada, gradom se širi atmosfera euforije i pozitivnog iščekivanja među stanovnicima, kojima dolazak truskog predsednika, bez prikrivanja emocija, predstavlja veliku čast i privilegiju, primećuje Al džazira Balkans.

Za vreme neuspelog pokušaja državnog udara u Turskoj, stanovnici Novog Pazara su prvi u regionu održali masovni skup u centru grada, u znak podrške turskom predsedniku.

Oni objašnjavaju da je to najmanje što su mogli da urade za nekoga koga vide kao otvorenog prijatelja Srbije i Bošnjaka koji u njoj žive.

“Vladajuće elite koje su bile na čelu Turske pre Erdogana nisu znale ni gde su Bošnjaci, niti gde je Novi Pazar. A ovaj predsednik ponovo dolazi kao prijatelj Srbije i pre svega kao neko kome je stalo do ovog naroda u Sandžaku“, navodi Esad Lotinac iz Novog Pazara za Al džaziru.

S obzirom na etničku strukturu Sandžaka, gde većinsko stanovništvo predstavljaju Bošnjaci, Erdoganova poseta Novom Pazaru se pre svega tretira kao akt od kojeg će čitava država imati koristi, posebno region Novog Pazara, koji se nada realizaciji plana za sanaciju dotrajalih saobraćajnica i pružanju dodatne podrške bošnjačkom nacionalnom korpusu.

Čitav grad je, u skladu s tim, podređen dočeku predsednika Turske, prenosi ovaj medij.

“Koliko smo u toku, očekujemo da će poseta turskog predsednika konačno realizovati dugo očekivani plan rekonstrukcije puta između Sjenice, Tutina i Novog Pazara koji je međunarodno poznat kao najgora saobraćajna deonica u upotrebi. Najavljen je i dolazak delegacije biznismena iz Turske, a mi Pazarci smo poznati po dobroj poslovnoj kulturi”, kaže Nusret Dolovac, stanovnik Novog Pazara.

Migracije bošnjačkih porodica prema Turskoj danas su i toj zemlji iznedrile višemilionsku populaciju, koja aktivno održava rodbinske veze i komunikaciju sa rodbinom u Sandžaku.

Izvor: Tanjug

Upravo ta stavka je doprinela izgradnji prisnijih odnosa sa Turskom, kao i uspostavljanja poslovne saradnje u kojoj Novi Pazar drži primat u okruženju.

“Kroz istoriju smo uvijek bili vezani za Tursku, u Pazaru nema porodice koja nema nekoga u Turskoj. S obzirom na to da često putujemo tamo, bilo poslovno, bilo privatno, mi možemo lako napraviti poređenje razvoja te zemlje kroz poslednjih 20 godina. Mi najbolje možemo da posvedočimo koliki je progres Turska napravila sada, kada je Erdogan na vlasti. Mi cenimo pozitivne promene i to je verovatno najupečatljiviji razlog što narod ovde podržava Erdogana”,smatra Lotinac.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles