23. Juni 2018

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici obišao je projekte koje je u Novom Pazaru i Sjenici finansirala Evropska unija. Do sada je u razvojne programe uloženo 25 miliona evra, a jedan od najvećih projekata je izgradnja nove zgrade Službe hitne pomoći.

Završeni su građevniski radovi, a opremanje će se nastaviti uz finansijsku podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Početak rada zdravstvene ustanove najavljen je za kraj avgusta.

“Projekat je vredan oko milion evra. Od toga, Evropska unija preko Evropskog progresa ulozila 600.000 evra. Ovo je prvi put da učestvuje i Ministarstvo zdravlja sa 100 hiljada u opremanju ovog objekta i ostalo je gradska prava uložila ostatak sredstava”, kaže Nihad Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

“Tokom pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji važno je istovremeno i pokazati neke konkretne primere, dati neke opipljive pokazatelje saradnji između Srbije i Evropske unije i upravo posetom ovom centru i izgradnji ovog centra, mi smo dali jedan konkretan primer te saradnje”, objašnjava Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Ambasador Fabrici je prilikom posete preduzetinika Mirze Aličkovića, koji je uz pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske dobio opremu i započeo posao u oblasti informacionih tehnologija, rekao da će i dalje podržavati mlade koji će pomoći razvoj svoje zemlje”.

“Nakon godinu dana mogu reći da smo nekako uspešno poslovali i da mi je ta pomoć vrlo značila i teško da bi se usudio da pokrenem svoj biznis, da možda nisam imao prilike da konkurušem na tom projektu”, kazao je Mirza Aličković.

Opremu za unapređenje proizvodnje dobilo je i preduzeće za proizvodnju ratluka u Sjenici.

“Naše iskustvo sa Evropskom unijom je zaista pozitivno i zahvaljujući njima mi smo zaposlili još četiri nova radnika i trenutno zapošljavamo 16”, kazao je Hazir Dačić, iz preduzeća za proizvodnju ratluka u Sjenici.

“Građani Sjenice su zahvalni Evropskoj uniji za sve projekte koje smo realizovali u predhodnom periodu. Radi se o sijaset značajnih projekata koji su veoma pozitivno uticali na život stanovnika u Sjenici”, smatra Hazbo Mujović, predsednik Opštine Sjenica.

Tokom dvodnevne posete, šef Delegacije Evropske unije sastao se sa predstavnicima Bošnjačkog Nacionalnog veća i islamskih zajednica, a otvorio je i Festival evropskog filma u Novom Pazaru.

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles