15. Juli 2017

Erdogan: Zapad treba odabrati između prijateljstva Turske ili izdajnika

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Zapad treba odabrati između prijateljstva Turske ili izdajnika.

Povodom obilježavanja prve godišnjice pokušaja vojnog udara od strane terorističke organizacije FETO, Erdogan je dao izjavu za britanski The Guardian.

Istakavši da je na milione državljana, bez obzira na političke, kulturne i etničke razlike, prije godinu dana zauzeo zajednički stav protiv pučista koji su pregazili ustav, otvorili oružanu vatru na nevine civile i koji su bombardovali skupštinu, Erdogan je kazao da je turski narod ovom prilikom ujedinjeno spriječio naoružanu grupu koja je za cilj imala da kontroliše demokraciju, slobodu i stil življenja u zemlji.

Podsjetivši da je ovom prilikom stradalo 250, a povrijeđeno 2193 osobe, predsjednik Erdogan je kazao:

¨Napori Turske da čelnika terorističke organizacije FETO i njegove pristalice izvede pred lice pravde nisu potrebni samo za demokratiju Turske, već i za demokratiju u cijelom svijetu¨.

Rekavši da je spriječavanje pokušaja vojnog udara prekretnica u historiji demokratije, Erdogan je kazao:

¨Ovaj događaj će biti inspiracija i nada za sve narode u svijetu koji podržavaju slobodu. No, nažalost, saveznici Turske i naši prijatelji sa zapada nisu bili uspješni u shvaćanju ozbiljnosti ovog događaja. Neke vlade i institucije sa Zapada su umjesto da podrže naše državljane koji su se usprotivili puču, slijedili politiku ¨čekaj i vidi šta će se dogoditi¨. Dvoličnost i dvojni standard su duboko zasmetali turskom narodu koji je bio spreman sve dati za svoju slobodu¨.

Istakavši da su navodni prijatelji i saveznici Turske dozvolili čelnicima terorističke organizacije FETO boravak u svojim zemljama, Erdogan je kazao:

¨Ničim se ne može opravdati izdaja prema Turskoj. Danas Zapad mora izabrati između terorista i povjerenja turskog naroda, kojeg treba ponovno pridobiti. I pored činjenice da neke zemlje, naspram mnogo manjih prijetnji, provode slične korake, kritike koje se upućuju Turskoj u vezi vanrednog stanja su zaista neprihvatljive. Samo je teroristička organizacija PKK uslovila stradanje skoro 50.000 naših državljana¨.

¨Nije se lako boriti protiv organizacije kao što je FETO, koja je koristivši svoje simpatizere uspjela da se infiltrira unutar državnih institucija, da dođe na visoke birokratske položaje. I pored toga što postoje konkretni dokazi protiv pristalica FETO-a, vidimo da neke strukture pokušavaju usporiti  pravni postupak koji se vodi protiv njih. Našu borbu ćemo nastaviti skladno pravnom sistemu¨.

(Trt)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Erdogan: Zapad treba odabrati između prijateljstva Turske ili izdajnika

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles