10. Oktobar 2017

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je Srbija ključna zemlja na Balkanu za očuvanje mira i stabilnosti.

Turska i Srbija su dvije ključne zemlje na Balkanu i njihova saradnja od suštinske je važnosti za održavanje stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu i širom Evrope, poručio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

“Turska i Srbija su dvije ključne zemlje na Balkanu. Kao što je Turska u svom neposrednom geografskom okruženju ključ za mir i stabilnost, tako je i Srbija na Balkanu, koji ima multietničku, multikulturalnu i dinamičnu strukturu, u poziciji da otvori put regiji”, naveo je Erdogan u autorskom tekstu za današnju Politiku.

Stoga je, kako ocjenjuje, “za održavanje stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu i širom Evrope saradnja između Turske i Srbije od ključne važnosti”.

“Veze između Turske i Srbije jake su i duboko ukorijenjene. U svojoj dugoj historiji na ovim prostorima Turci i Srbi zajedno su egzistirali”, naveo je Erdogan.

Tragovi zajedničke historije

Prema njegovim riječima, i danas se mogu vidjeti tragovi zajedničke historije u jeziku, arhitekturi, kuhinji, kulturi i mnogim drugim poljima.

“Iako nemaju zajedničku granicu, Turska i Srbija smatraju se susjedima, a tajna je sakrivena upravo u ovim bliskim vezama”, naveo je Erdogan.

Kaže da je to što se u Beograd ulazilo kroz Stambolsku kapiju, a u Istanbul kroz Beogradsku simbol tog susjedskog osjećaja – i bez zajedničke granice – koji se proteže iz prošlosti u budućnost.

“Nema sumnje da je”, ističe turski predsjednik, “saradnja neizbježna i zbog geopolitičkog položaja dvije zemlje.”

“Zajednička historija po prirodi stvari”, kaže on, “sa sobom nosi neke osjetljivosti i različita shvatanja, što važi i za Tursku i Srbiju.”

“Kao zemlja, mi na te različitosti nismo gledali i ne gledamo na njih kao na prepreke za saradnju. U skladu sa zajedničkim ciljevima, pokušavamo da se naši bilateralni odnosi nastave kroz konstruktivan pristup i iskren dijalog”, naveo je on.

“Nikada nijedna od naših zemalja nije dozvolila da njeni individualni problemi naruše međusobno prijateljstvo i saradnju. Čak i u najtežim vremenima pridavali smo poseban značaj tome da održimo dijalog i razumijemo jedni druge”, ističe on. 

Produbljenje saradnje

Prema njegovim riječima, “od trgovine do turizma, od kulture do investicija, na mnogim poljima postigli smo historijske uspjehe. I danas, prvenstveno u ekonomiji, produbljujemo i proširujemo naše bilateralne odnose.”

Navodi i da obostrane posjete na visokom nivou, koje su učestale u posljednje vrijeme, predstavljaju konkretnu manifestaciju jake političke volje, koja postoji u obje zemlje.

“Turska pomno i s interesovanjem prati ekonomske reforme, koje Srbija uspješno provodi posljednjih godina. Trudimo se, koliko je u našoj moći, da našim srpskim prijateljima pružimo podršku u njihovoj inicijativi ekonomskog razvoja”, naveo je on. 

Kako kaže, temeljni propisi između dvije zemlje, kao što su sporazumi o slobodnoj trgovini, ukidanju viza, promociji investicija i Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pružaju pravni osnov neophodan za razvoj ekonomskih odnosa.

“Nesumnjivo je da je dolazak Halkbanka na tržište Srbije 2015. godine bio jedna od prekretnica koja je povećala interesovanje turskih biznismena za Srbiju, koji danas u našoj zemlji zapošljavaju blizu 8000 ljudi”, rekao je Erdogan i izrazio nadu da će iduće godine taj broj biti dvostruko veći. 

Obim bilateralne trgovinske razmjene također je u usponu od 2010. godine, a 2016. dostigao je nivo od gotovo 790 miliona eura. 

“Ekonomski potencijali dvije zemlje znatno su iznad tog nivoa. Kao rezultat revizije koju smo napravili u Sporazumu o slobodnoj trgovini, vjerujem da ćemo ovaj broj uskoro povećati na više od milijardu eura”, istakao je on.

Napredak u međuljudskim odnosima

Osim trgovine i ekonomije, kako je dodao, napreduju i međuljudski odnosi, posebno turistička razmjena između dvije zemlje. 

Prema njegovim riječima, danas je Turska jedno od najposjećenijih odredišta za turiste iz Srbije, a raste i broj turskih turista u Srbiji.

“S druge strane, regija Sandžak još je jedan most prijateljstva između dvije zemlje. To što Vlada Srbije podstiče Tursku da investira u Sandžaku za pohvalu je. Ovaj pristup srbijanske administracije važan je i za našu bilateralnu saradnju i za budućnost naše regije”, naveo je Erdogan.

Kao i mnoge regije svijeta, kako kaže, i Balkan je prisiljen da se svakodnevno suočava s novim izazovima i problemima.

“Nijedna zemlja ne može se sama boriti s tim”, konstatuje on i dodaje da je ključ uspjeha u savladavanju tog zahtjevnog procesa jačanje međusobne saradnje i solidarnosti. 

“Turska i Srbija trebale bi iskoristiti sva raspoloživa sredstva i mehanizme za postizanje ovog cilja. Mislim da je ova posjeta ključan korak u tom smjeru i veoma mi je drago što vidim istu volju kod rukovodstva Srbije”, zaključio je turski predsjednik.

Turski predsjednik Erdogan danas će zvanično početi dvodnevnu posjetu Srbiji, a domaćin će mu biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečani doček predsjedniku Turske, koji je sinoć doputovao na beogradski aerodrom, gdje ga je sačekao srbijanski kolega, bit će priređen u Palati “Srbija”, gdje će ga dočekati predsjednik Srbije, a zatim će biti održan i razgovor Vučića i Erdogana. 

Kako je saopćeno iz kabineta predsjednika Srbije, uslijedit će sastanci dvije delegacije i potpisivanje više sporazuma između Srbije i Turske. 

Predsjednici dvije zemlje zatim će se obratiti medijima na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Vučić i Erdogan učestvovat će nakon toga na zatvaranju Poslovnog foruma Srbija – Turska, gdje će se obratiti učesnicima i prisustvovati ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumijevanju.

Posjeta Sandžaku i jugu Srbije

Sutra, 11. oktobra, posjetit će Novi Pazar, gdje će razgovarati s gradonačelnicima i predsjednicima općina Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

U okviru posjete obavit će se i ceremonija potpisivanja protokola između grada Novog Pazara i općine Raška s Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju, a nakon toga će predsjednici Vučić i Erdogan prošetati Novim Pazarom i razgovarati s građanima.

Posjeta turskog predsjednika dogovorena je na sastanku Erdogana i Vučića u New Yorku, gdje su učestvovali na sjednici Generalne skupštine UN-a.

Vučić je tom prilikom naglasio da će Erdoganova posjeta biti potvrda velikog prijateljstva dva naroda i izrazio zahvalnost turskim kompanijama koje su ulagale u najnerazvijenijim mjestima u Srbiji.

“Naša zemlja gaji iskreno prijateljstvo prema turskom narodu i mi danas imamo priliku da započnemo novi proces u našim odnosima”, istakao je Vučić.

Srbija ključ stabilnosti na Balkanu

Erdogan je naglasio da su odnosi Srbije i Turske veoma važni za mir i stabilnost Balkana. 

“Srbija je ključna zemlja na Balkanu za očuvanje mira i stabilnosti i zato smo uvijek podržavali vaš evropski put”, rekao je turski predsjednik.

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić rekao je za Tanjug da posjeta Erdogana trasira put za ekonomsku, privrednu i trgovinsku saradnju između Turske i Srbije i podiže je na viši nivo.

Kako je dodao, to potvrđuje i dolazak 185 turskih privrednika zainteresovanih da ulažu u Srbiju.

S turskim predsjednikom, koji će u Srbiji boraviti 10. i 11. oktobra, doći će i predstavnici i vlasnici velikih turskih kompanija iz različitih privrednih oblasti, od građevinarstva, turizma, poljoprivrede do prehrambene industrije i metalurškog sektora.

Izvor: Agencije

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles