9. Oktobar 2017

Erdogan danas stiže u posetu Srbiji

Na poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u dvodnevnu posetu Srbiji večeras stiže turski predsednik Redžep Taip Erdogan.

Sem Beograda, Erdogan će zajedno s Vučićem, posetiti i Novi Pazar.

Ovo je druga Erdoganova poseta Srbiji. Prethodna je bila 2010. godine, kada je bio premijer. U izjavi za Danas turski ambasador Tanžu Bilgič ističe da je reč o istorijskoj i važnoj poseti. “Videćemo koji će biti konkretni rezultati, ali odnosi naše dve zemlje su veoma dobri i služe za primer regionu Balkana i ostatku Evrope”, kaže ambasador Bilgič, naglašavajući da Turska pridaje veliki značaj jačanju bilateralne saradnje sa Srbijom.

Predsednici Erdogan i Vučić prethodnih meseci su se sreli dva puta, letos na Međunarodnoj konferenciji o energiji u Istanbulu i u septembru u Njujorku, u UN. Tada je predsednik Vučić izjavio da će Erdoganova poseta biti potvrda “iskrenog prijateljstva” dva naroda. Zvaničnici Srbije očekuju da ekonomija bude glavna tema susreta. Biće održan i Tursko-srpski biznis forum, a očekuje se da sa turskim predsednikom stigne oko 200 investitora. I Erdogan smatra da treba raditi na jačanju ekonomskih odnosa i trgovinske razmene koja je 2016. godine iznosila skoro 800 miliona dolara. “Zajednički cilj treba da bude milijarda dolara trgovinske razmene i ja podržavam naše investitore da što više ulažu u Srbiju”, poručio je Erdogan nakon razgovora sa Vučićem u Njujorku.

Turska i Srbija su Sporazum o slobodnoj trgovini potpisale 2009. godine. Od tada je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje povećana 3,5 puta. Konstantno raste izvoz Srbije u Tursku i sada je 7,5 puta veći nego pre Sporazuma o slobodnoj trgovini. Deficit Srbije u razmeni sa Turskom i dalje je, međutim, impozantan. Tako je 2015. Srbija u Tursku izvezla nešto više od 220 miliona evra, a uvezla oko 520 miliona. Turski investitori do sada su otvorili više uglavnom tekstilnih fabrika, najveće su Džinsi u Leskovcu i Aster tekstil u Nišu, a najavljeno je otvaranje fabrika u Lazarevcu i Lebanu. Turska je zainteresovana i za ulaganje u turizam i putnu infrastrukturu. Pominju se aerodrom Kraljevo, autoput Beograd-Sarajevo, kao i putevi Tutin-Novi Pazar-Sjenica.

 

Očekuje se da bude potpisan novi Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje. Tekst su, nedavno u Ankari, usaglasili potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i turski ministar ekonomije Nihat Zejbekči. Novi Sporazum predviđa i bescarinski izvoz 5.000 tona goveđeg mesa godišnje iz Srbije u Tursku.

Kosovo – tačka razdora

Godinama političari dve zemlje naglašavaju da su odnosi Srbije i Turske nikada bolji, prijateljski i komšijski. “Srbija je ključna zemlja na Balkanu za očuvanje mira i stabilnosti i zato smo uvek podržavali vaš evropski put”, rekao je Erdogan. Između Ankare i Beograda, ipak, ima i disonantnih tonova uglavnom zbog Kosova. Turska je priznala nezavisnost Kosova, a Ankara želi dobre odnose i sa Beogradom i Prištinom. Erdoganova poseta Kosovu 2013. je srpsku javnost veoma naljutila.

Tada premijer Erdogan je, govoreći na skupu u Prizrenu pred hiljadama ljudi, naglasio bliskost dva naroda. “Draga braćo i prijatelji, imamo zajedničku istoriju, kulturu i civilizaciju. Nemojte zaboraviti, Turska je Kosovo i Kosovo je Turska. Toliko smo bliski da je i autor turske himne Mehmet Akif Ersoj poreklom sa Kosova, iz Peći”, rekao je Erdogan. Reakcija medija i javnosti Srbije bila je, blago rečeno, žestoka. Brzo je došlo do smirivanja tenzija, a početkom 2014. Beograd je posetio tada ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu, koji je komentarisao i “problematičnu” izjavu. “Kad bi predsednik Srbije Tomislav Nikolić došao u Istanbul i rekao ‘Ovo je moj grad’, mi bismo mu aplaudirali. Ne bismo ni pomislili da pokazuje ekspanzionističke namere prema Turskoj”, rekao je Davutoglu.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles